ZŠ Skuteckého obhájila titul najlepšej základnej školy na Slovensku

SPRÁVY
2 /

Najlepšou základnou školou na Slovensku za minulý školský rok 2013/14 podľa hodnotenia INEKO je opäť ZŠ Slobodného slovenského vysielača na Skuteckého ulici v Banskej Bystrici.

 

Z gymnázií je najlepším Gymnáziom na Poštovej 8 v Košiciach a zo stredných odborných škôl Obchodná akadémia na Kukučínovej 2 v Trnave. Najnovšie výsledky hodnotenia škôl zverejnila nezávislá organizácia INEKO.

„V súčasnosti prichádzame s aktualizáciou údajov na portáli – doplnili sme nové údaje za merania vykonávané Národným ústavom certifikovaných meraní vzdelávania. V prípade základných škôl boli doplnené výsledky žiakov v Testovaní 9 a pri stredných školách zas výsledky písomnej časti externej formy maturít. V oboch prípadoch sa doplnené údaje vzťahujú k školskému roku 2013/14,“

uviedol Rastislav Kováčik z INEKO.

Novinkou sú dostupné údaje za maturity žiakov denného štúdia v stredných školách. Doteraz boli k dispozícii iba súhrnné údaje pri školách, ktoré mali denných aj externých žiakov. Banskobystrická ZŠ Skuteckého zvíťazila medzi základnými školami aj vlani.

„Takéto údaje za denných žiakov zlepšujú možnosť porovnávania škôl a preto prechádzame na ich uvádzanie namiesto súhrnných údajov. Za staršie školské roky sú však naďalej dostupné len súhrnné údaje. Aj na základe týchto doplnených údajov sme zostavili aktuálne celkové hodnotenie škôl, a to s využitím údajov z rokov 2011 až 2014. Do hodnotenia boli pribraté iba tie školy, ktoré mali za posledné štyri roky aspoň 80 testovaných resp. zmaturovaných žiakov a 80 absolventov,“

dodal Kováčik.

Metodika zohľadňuje nielen výsledky žiakov v celonárodných testoch, ale aj mimoriadne výsledky žiakov napríklad v olympiádach, pri stredných školách aj mieru nezamestnanosti absolventov. Celkové výsledky hodnotenia škôl nájdete na stránke www.skoly.ineko.sk .

Zdroj: Ineko, Foto: cas.sk