Žiadané slovenské jahňatá bodujú u náročných Talianov

SPRÁVY
0 /

Necelé dva mesiace pred Veľkou nocou vrcholí bahnenie oviec. Jahňatá zo Slovenska sú vyhľadávanou delikatesou na sviatočných stoloch Talianov.

O situácii informuje Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku so sídlom v Banskej Bystrici. Mimoriadne významné obdobie panuje v slovenských ovčínoch osem týždňov pred začiatkom veľkonočných sviatkov. Ovce pri bahnení privádzajú na svet mladé jahňatá. Tie končia výhradne na talianskom trhu.

„Taliani zatiaľ na Vianoce aj Veľkú noc berú ako veľkú tradíciu a úctu, že to jahniatko na ich stole musí byť,“

hovorí Igor Nemčok, predseda Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku.

Momentálne sa u nás chová 390 tisíc oviec, z toho 285 tisíc tvoria bahnice. Prírastok, ktorý je určený na veľkonočný predaj predstavuje 110 tisíc jahniat. Na 100 bahníc pripadne zhruba 100 mladých jahniat.

„Máme síce málo oviec, napríklad v Rumunsku ich je 20 násobne viac, ale o naše jahňatá je obrovský záujem. Sú totiž vynikajúcej kvality, ktorá absolútne uspokojuje náročného talianskeho konzumenta,“

vysvetľuje Nemčok.

Dlhodobý trend s výkupnými cenami jahniat nestúpajú. Skôr naopak. 15 rokov dozadu dostávali naši chovatelia za kilogram živého jahňaťa asi 100 slovenských korún (cca 3,32 eura). Dnes je to maximálne 2,80 eura. O čosi viac sa preto oplatia mimosezónne jahňatá, určené na vianočný trh.

Cena takýchto jahniat je vyššia v priemere o 50 centov. Ešte zaujímavejší je ale predaj tohto mlieka. Posledný kvartál v roku vedia naši chovatelia liter predať za 1,40 eura, pričom letné mlieko sa drží na úrovní len 1 eura.

Napriek ekonomickej výhodnosti tvoria mimosezónne jahňatá zlomok z celkového počtu, k čomu Nemčok dodáva:

„Konkrétne je to päť tisíc kusov. Odporučil by som preto každému chovateľovi, aby vyskúšal mimosezónne bahnenie.“

Ak si budete chcieť zaobstarať pre Veľkonočnými sviatkami, ktoré tohto roku začínajú už 25. marca, slovenské jahniatko, vedzte, ako to u nás ich chovom vyzerá.

Zdroj: Zväz chovateľov oviec a kôz v SR, Foto: ilust.