Zatĺkať, zatĺkať, zatĺkať

SPRÁVY
1 /

Iba nedávno sme Vás informovali o čudných pohyboch na Úrade BBSK a v Banskobystrickej regionálnej správe ciest a.s. (BBRSC) takpovediac na poslednú chvíľu. Týždeň pred ustanovujúcim novým krajským zastupiteľstvom zvolal dosluhujúci župan Marian Kotleba ešte to končiace s jediným bodom programu – vzdanie sa mandátu poslanca Miroslava Suju z Detvy a nástup náhradníka.

V pondelok 27. novembra sa na Úrade BBSK zišlo iba osem poslancov, takže zastupiteľstvo nebolo uznášania schopné. Napokon o nič závažné nešlo. Poslanec Miroslav Suja (ĽSNS) označovaný ako „Kotlebov človek“ sa vzdal poslaneckého mandátu už 15. novembra a náhradník Roman Malatinec (SMER-SD) nastúpi do poslaneckých lavíc ako novozvolený poslanec 4. decembra 2017 v Rimavskej Sobote.

Tím okolo nového župana Jána Luntera ešte minulý týždeň upozorňoval, že Miroslav Suja sa vzdáva poslaneckého mandátu preto, aby sa mohol stať riaditeľom BBRSC a. s. a kotlebovci sa v tejto firme zabetónovali na ďalšie mesiace.

Keď sa v pondelok novinári pýtali predsedu BBSK Mariana Kotlebu, či to súvisí s avizovaným nástupom Miroslava Suju do funkcie generálneho riaditeľ krajskej firmy BBRSC a.s., ktorú by nemohol vykonávať ako krajský poslanec, predseda BBSK s úškrnom odpovedal:

„To je otázka na predstavenstvo spoločnosti. Pokiaľ viem, zatiaľ nie je nainštalovaný. Čo sa týka toho či bude alebo nebude, z môjho pohľadu by to bolo dobré riešenie, pretože ten človek dokázal v BBRSC obrovské výsledky.““

 Riaditeľ Úradu BBSK Milan Uhrík bol pár dní predtým zhovorčivejší:

„O zmenách vo vedení BBRSC a.s. zatiaľ osobne neviem, ale viem, že bolo plánované zúženie riadiacej štruktúry firmy a že pán Suja by sa mal stať riaditeľom. Je treba uznať, že firmu riadi naozaj dobre a pod jeho vedením dosiahla historicky rekordný zisk.“

 Na to jeho šéf Kotleba poznamenal.

„ Pán riaditeľ to povedal, ako to povedal.“

 V pondelok už Uhrík zahmlieval:

„To nie je otázka na mňa, ja som riaditeľ úradu, k zmluve pána Suju sa neviem vyjadriť,  treba sa obrátiť na predstavenstvo spoločnosti.“

 Záporne krútil hlavou aj krajský poslanec a člen dozornej rady BBRSC a.s.  Jozef Tokár:

„Netuším. Ja som s pánom Sujom nebol minimálne mesiac.“

Samotný Miroslav Suja v pondelok na zastupiteľstvo neprišiel a keď sa mu snažili dovolať novinári na jeho mobil, nedvíhal. TV Markíza sa vybrala do sídla krajskej firmy BBRSC a.s., aby získala informácia priamo od jej vedenia resp. členov predstavenstva či dozornej rady. Napokon Suja je podľa výpisu z obchodného registra stále podpredsedom predstavenstva.

Poverený riaditeľ BBRSC a.s. Igor Čierny sa síce s redaktorkou Markízy stretol, ale neodpovedal na žiadne otázky. Odporučil ju na Úrad BBSK, odkiaľ ju poslali sem. Bludný kruh sa tak uzavrel. Skoro ako v Kocúrkove.

Poslankyňa Ľubica Laššáková (SMER-SD) to pomenovala natvrdo:

„Budem úprimná, ako som bola vždy. Ja za tým vidím možnosť nejakého zlatého padáka pre priaznivca pána župana Kotlebu, ktorý sa tým nikdy netajil. Podľa mňa pán Suja už má zrejme aj podpísanú zmluvu od polovice novembra.“

 Aká je pravda, sa ukáže až po nástupe nového župana Jána Luntera do úradu. Na budúci týždeň budeme múdrejší.

 

Autor: (tom), Foto: ilustračné