Zadržaný separatista na Ukrajine nie je Bystričan Roháč

SPRÁVY
2 /

V utorok prebehla médiami informácia o zadržaní Slováka ukrajinskými vojakmi počas bojov so separatistami pri Donecku. Podľa posledných správ však nejde o Miroslava Roháča z Banskej Bystrice, ktorého pas mal zadržaný pri sebe. Na tlačovej konferencii v Kyjeve poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko vyhlásil, že ide o prvého zajatého občana z krajín Európskej únie, ktorý bojoval na strane proruských separatistov.

„Na Ukrajinu vraj nepriletel ako žoldnier, ale z presvedčenia. Jeho tvrdenie vyšetrovatelia preverujú,“

uviedol Heraščenko a dodal, že o treste zadržaného rozhodne súd.

Muža zadržali ukrajinskí vojaci počas bojov o železničné depo v dvadsaťtisícovom meste Ilovajsk, ktoré leží asi 50 kilometrov východne od Donecka. Mal pri sebe pas znejúci na meno Miroslav Roháč z Banskej Bystrice. Podľa TV Markíza, však tento profesionálny vojak je doma na PN a o ničom nevie, na Ukrajine nikdy nebol.

Podľa všetkého ukrajinská armáda zajala niekoho úplne iného, kto sa za Bystričana Roháča iba vydáva. Z dokumentov, ktoré u zadržaného žoldniera našli, vyplýva, že priletel do Kyjeva na letisko Zuljana 3. júla. Dostal sa k separatistom, ktorí mu zverili obsluhu mínometu. Podľa posledných správ z Ukrajiny by mal mať zadržaný muž srbské korene, preto ho vraj začlenili do srbskej jednotky žoldnierov.

Ivan Netík z ministerstva vnútra reagoval slovami, že informácia o zadržanom občanovi SR je predčasná.

„Služba v cudzom vojsku bez povolenia je u nás trestným činom, za ktorý hrozí páchateľovi dva až osem rokov za mrežami,“

uviedol pre portál aktuality.sk

Naša redakcia z dôveryhodného zdroja získala informáciu o tom, že na Ukrajine by predsa  len mali na strane separatistov bojovať  dvaja Bystričania. Nemožno vylúčiť, že práve jeden z nich by mohol byť zadržaný. Podrobnosti však prinesieme až po dôkladnom preverení faktov.

Autor: (tom)