Začne rekonštrukcia kaštieľa Radvanských z vládnych peňazí

SPRÁVY
4 /

Jeden z klenotov nášho mesta – renesančný kaštieľ Radvanských zo 16. storočia sa na jar konečne dočká svoje obnovy. Na jeho rekonštrukciu sa využijú peniaze poskytnuté vládou SR.

Miliónová finančná pomoc vlády SR

V roku 2013 schválilo mestské zastupiteľstvo dlhodobý prenájom kaštieľa Radvanských Akadémii umení (AU) za symbolické 1 euro ročne s vlastnou investíciou 1,65 milióna eur do dvoch rokov. Vedenie banskobystrickej AU od začiatku intenzívne pracovalo na získaní potrebných finančných zdrojov na komplexnú rekonštrukciu kaštieľa.

To sa podarilo v decembri 2014, keď ministerstvo školstva uvoľnilo na začatie rekonštrukcie kaštieľa 1 milión eur. Zásluhu na tom mal vtedajší minister školstva a neskorší predseda NR SR Peter Pellegrini.

 

Rektor AU Matúš Oľha k získaniu vládnych zdrojov povedal:

„To nám pomôže naštartovať celú rekonštrukciu. Predpokladám, že začneme parkom, najdôležitejšími rekonštrukčnými a reštaurátorskými prácami, všetko je teraz v štádiu prípravy.“

Financie na rekonštrukciu kaštieľa Radvanských pre Akadémiu umení už zabezpečoval súčasný minister školstva Juraj Draxler, ktorý si pri tejto príležitosti bol pozrieť priestory kaštieľa Radvanských:

„Je úžasné vidieť tieto nádherné priestory dýchajúce históriou. Kaštieľ Radvanských nevyhnutne potrebuje rekonštrukciu, ku ktorej sme teraz prispeli a spolu s predsedom NR SR Petrom Pellegrinim sa teším na chvíľu, keď sa prídeme pozrieť už na opravený objekt.“

Na jar začne obnova kaštieľa Radvanských aj s parkom

Vlani sa uskutočnil v kaštieli a jeho okolí doplnkový archeologický prieskum. Akadémia umení spustila verejné obstarávanie dodávateľa rekonštrukčných prác, ktoré a však neúmerne natiahlo vďaka jednému z neúspešných uchádzačov Euro – Building. Podľa našich informácií sa celý proces podarilo koncom roka dotiahnuť do úspešného konca a výber dodávateľa definitívne potvrdil Úrad pre verejné obstarávanie SR.

Banská Bystrica na prípravu projektu rekonštrukcie získala dotáciu 10.000 eur zo štátneho rozpočtu v rámci programu Obnovme si svoj dom. Mesto významne participuje na celom projekte. Podieľalo sa aj na príprave archeologických, dendrologických a statických posudkov.

Vznikne nové kultúrno – spoločenské centrum

Akadémia chce zrekonštruované priestory kaštieľa Radvanských využívať nielen na výučbu svojich študentov a praktickú prezentáciu činnosti troch fakúlt – dramatickej, hudobnej a výtvarnej, ale celý objekt aj s parkom otvoriť občanom. Na základe podpísania memoranda o spolupráci s rodinou Anderle vznikne v kaštieli expozícia marionet a artefaktov zo života slávneho bábkara Antona Anderleho, aj s produkciou jeho hier.

Okolo kaštieľa Radvanských je veľké sídlisko, takže obnovené priestory tohot historického objektu sa priam núkajú na vytvorenie dôstojného kultúrno – spoločenského centra, ktoré v Banskej Bystrici chýba.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová