Začalo obdobie zimnej údržby mestských komunikácií

SPRÁVY
1 /

S príchodom chladného počasia so zrážkami sa musí aj mesto Banská Bystrica pripraviť na pravidelnú zimnú údržbu mestských komunikácií. Tá práve začala.

Organizácia zimnej údržby v meste

Podľa Operačného plánu zimnej údržby miestnych komunikácií a chodníkov sa zimné obdobie v meste začína 15. novembra a končí sa 31. marca nasledujúceho roka. Banskobystrická samospráva má na starosti 170 km komunikácií, 50 000 m2 parkovacích plôch a 450 000 m2 chodníkov v meste.

Miestne komunikácie sú rozdelené podľa dôležitosti s prihliadnutím na potreby dopravy a zásobovania obyvateľstva, zabezpečenie zdravotnej a požiarnej služby. Poradie je nasledovné:

1. tepnové / zberné komunikácie, spojovacie komunikácie s MHD, prístupové cesty k zdravotníckym zariadeniam a ďalšie komunikácie podľa miestnych podmienok;

2. spojovacie komunikácie nezaradené do prvého poradia, prístupové a obslužné komunikácie, ktoré majú význam pre zásobovanie, dopravu z priemyselných závodov a pod.;

3. prístupové a obslužné komunikácie, ktoré majú význam prevažne pre dopravu súkromnými dopravnými prostriedkami.

zimna udrzba2

Zimnú údržbu miestnych komunikácií zabezpečuje spoločnosť Milan Smädo – MIS. Údržbu chodníkov, ktoré nie sú priľahlé k nehnuteľnostiam, zabezpečuje firma GANZ. Pri dočisťovaní priestorov autobusových zastávok a priechodov pre chodcov pomáhajú aktivační pracovníci.

Oproti minulosti došlo k zásadnej zmene, pretože podľa novely cestného zákona budú nevyhovujúci stav v schodnosti chodníkov povinní odstraňovať správcovia miestnych komunikácií. Zmena zákona zabezpečí primerané čistenie ostatných chodníkov v správe mesta. V tomto čase vyberá mesto dodávateľa služieb zimnej údržby chodníkov, ktoré sú priľahlé k nehnuteľnostiam.

zimna udrzba4

Na území mesta sú okrem miestnych komunikácií aj cesty vo vlastníctve štátu – rýchlostná cesta R1 v správe Národnej diaľničnej spoločnosti a spoločnosti Granvia, cesty I. triedy v správe Slovenskej správy ciest, cesty II. a III. triedy vo vlastníctve Banskobystrického samosprávneho kraja a správe Banskobystrickej regionálnej správy ciest a v neposlednom rade komunikácie v súkromnom vlastníctve.

Na sprehľadnenie vlastníctva je k dispozícii mapa mesta (www.banskabystrica.sk, INFOLINKY na údržbu komunikácií a poruchy sietí), v ktorej si môžete pozrieť, koho osloviť, ak nemáte odhrnutý sneh na ulici.

zimna udrzba3

Kontakty na zimnú údržbu v Banskej Bystrici

Dispečing údržby miestnych komunikácií nonstop; 048/414 3971, 0902 929 304, smado@misudrzba.sk

Dispečing údržby chodníkov 08:00 – 20:00 hod. 0905 612 313, ganz@mail.t-com.sk

Oddelenie údržby miestnych komunikácií a inžinierskych sietí, MsÚ BB 08:00 – 15:00 hod. 048/4330 612, ivan.zehnal@banskabystrica.sk.

zimna udrzba bb

 

Zdroj: Mesto BB, Foto: ilustračné