Začali povianočné výpredaje s vysokými zľavami

SPRÁVY
0 /

Hneď po vianočných sviatkoch obchodníci spustili povianočné výpredaje. Ľudí lákajú do svojich predajní na výrazné zľavy.

Povianočný výpredajový ošiaľ

Mnohí z nás už na výpredaje po Vianociach čakajú. Podľa analytika agentúry pre prieskum trhu Terno Ľubomíra Drahovského sa totiž stáva zvykom, že sa Slováci na Vianoce obdarúvajú nákupnými poukážkami či peniazmi v hotovosti s odhodlaním, že ich minú v povianočných zľavách. Rovnako ľudia dúfajú, že rovnaký tovar kúpia po Vianociach výrazne lacnejšie a ušetria kopec peňazí.

Ľubomír Drahovský pritom očakáva, že zľavy budú postupne gradovať, keďže predajcovia chcú na výpredaje lákať aj po Novom roku. Potrebujú vyprázdniť skladové zásoby a pripraviť sa na ďalšiu sezónu.

Mnoho obchodníkov so zľavami začalo už aj pred Vianocami. Ľudia na Slovensku totiž majú podľa Drahovského pocit, že správne ceny tovarov sú až po ich zľavách:

„Vytvorila sa psychóza, že keď sa výrobky nekupujú v zľavách, sú predražené.“

Povianočné zľavy nie sú slovenským špecifikom, tento fenomén dlhodobo využívajú aj v západných krajinách EÚ. Pozitívum takýchto nákupov je, že aj ekonomicky slabší ľudia  majú možnosť kúpiť si veci, ktoré by si normálne nemohli dovoliť. Ale takto nakupujú aj solventnejší zákazníci napríklad značkový tovar.

Treba si pri povianočných výpredajoch dávať pozor, aby sa pri deklarovaných zľavách „nezviezli“ aj nečestní obchodníci, ktorí so zľavou ponúkajú problematický alebo iba zdanlivo cenovo upravený tovar.

zlavy1

Oneskorené vianočné darčeky

Podľa výkonného riaditeľa Slovenskej asociácie pre elektronický obchod (SAEC) Jozefa Dvorského budú aj výpredaje v internetových obchodoch opäť v centre pozornosti ľudí, pretože pôjdu naprieč všetkými kategóriami tovarov:

„Stále pribúdajú zákazníci, ktorí sa na povianočné výpredaje cielene zameriavajú a plánujú si nákupy konkrétnych tovarov v tomto období.“

Časť ľudí presúva aj nákup niektorých vianočných darčekov až do obdobia povianočných výpredajov.

„Cena je, samozrejme, stále hlavným rozhodovacím kritériom, ale v porovnaní s minulými rokmi je zreteľný rast spotrebiteľskej dôvery a záujmu spotrebiteľov nakupovať,“

dodáva Dvorský.

zlavy3

Internetové obchody

Čo sa týka povianočných výpredajov v internetových obchodoch, nie sú na ne naviazané nejaké konkrétne špecifiká, čiže kupujúci by si mali dávať pozor na tie isté veci ako pri štandardných nákupoch.

Na každý tovar tak musí byť zo zákona poskytnutá záruka 24 mesiacov, v prípade predaja používaného tovaru minimálne 12 mesiacov a právo spotrebiteľov na odstúpenie od zmluvy v lehote 14 kalendárnych dní zostáva aj pri výpredajoch v internetových obchodoch zachované.

Faktom je, že pokiaľ niečo zháňate a môžete to po Vianociach kúpiť s výraznou zľavou, tak prečo to nevyužiť. Veď obchody sú na to, aby sa v nich predávalo a nakupovalo Tak hor sa do povianočných predajní…

zlavy4

 

Autor: (dem), Foto: ilustračné