Začala sa pstruhová sezóna

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

Rybári na celom Slovensku dnes v noci len s ťažkosťami zažmúrili oko a už v skorých ranných hodinách opustili svoje polovičky a po dlhej dobe utekali za svojimi ďalšími láskami – pstruhmi. Tí, ktorí to nevymysleli inak, ešte zavolali do práce, alebo poslali SMS správu svojmu šéfovi, že dnes sa cítia „pod psa“ a nedá sa im ani postaviť z postele.

Avšak o chvíľu neskôr, krátko pred šiestou hodinou ráno už nedočkavo postávali na brehoch svojich obľúbených pstruhových revírov a počítali posledné nekonečné minúty do zahájenia pstruhovej sezóny. Potom konečne nahodili do vody svoje nástrahy nespočetných veľkostí, tvarov a farieb, s cieľom prekabátiť svojho prvého tohtoročného bodkavého krásavca.

30092009204

Pekný úlovok pstruha potočného z Tajovského potoka

Na potokoch v okolí Banskej Bystrice to však tento rok výnimočne tak nevyzeralo. Hoci 16. apríla končí zákaz lovu na pstruhových vodách a začína sa nová sezóna, topiaci sa sneh nechal potoky zakalené so silným prúdom. Z tohto dôvodu Mestská organizácia Slovenského rybárskeho zväzu v Banskej Bystrici odložila aj nasádzanie pstruhov do lovných revírov. „Najmä rybármi obľúbený pstruh dúhový sa nemôže do potokov vysádzať, keď je voda prudko zdvihnutá, nakoľko by ho stiahla do Hrona a potoky by zostali prázdne.“ Banskobystrický rybári, hoci niektorí dnes šťastie skúšali a možno sa im niečo chytiť podarilo, si teda budú musieť na poriadny začiatok pstruhovej sezóny ešte niekoľko dní počkať.

starohorsky

malachovsky

Starohorský potok (hore) a Malachovský potok sú obľúbenými miestami banskobystrických pstruhárov.

Pstruhová sezóna sa začína 16. apríla a končí 1. októbra. V správe Miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu v Banskej Bystrici (MO SRZ BB) je osem lovných pstruhových revírov (potok Bystrica, Starohorský potok, Tajovský potok, Malachovský potok, Hutná, Moštenický potok, Ľupčica a Lukavica). Najčastejším úlovkom je pstruh potočný, pstruh dúhový a miestami sa môžeme stretnúť aj s lipňom tymiánovým. 

Zdroj: Bystricoviny.sk, foto: archív autora