FOTO: Začala sa búrať stará autobusová stanica, na jej mieste vyrastie nová

SPRÁVY
6 /

V pondelok sa začali búracie práce na starej autobusovej stanici, ktorá stojí nedokončená už vyše 30 rokov a dostala názov „bystrické strašidlo“. Na jej mieste vyrastie Terminal Shopping Center.

„Dnes po desaťročiach dostal prvý úder najväčší strašiak nášho krásneho mesta,“

napísal v pondelok na svojom facebooku primátor mesta Ján Nosko. Zároveň na dvoch fotografiách dokumentoval zahájenie búracích prác.

Výstavba moderného komplexu začína po uvedení do prevádzky dočasnej autobusovej stanice na Mičinskej 1.novembra, ktorú vybudovala spoločnosť Dopravný podnik mesta Banská Bystrica a.s.

Investor novej autobusovej stanice s obchodným centrom Primum s.r.o. začal stavebné konania na jednotlivé stavebné objekty v auguste tohto roku. V súčasnosti už má okrem búracieho povolenia aj všetky potrebné stavebné povolenia na komunikácie v areáli pôvodnej autobusovej stanice.

Jedná sa o investíciu vo výške zhruba 18 miliónov €. Celý komplex Terminal Shopping Center Banská Bystrica bude mať dve časti – nový autobusový terminál s obchodnou pasážou a obchodné centrum s parkoviskom..

Odjazdové nástupištia a príjazdové výstupištia budú situované v podzemí autobusového terminálu. Na 1. nadzemnom podlaží bude zázemie autobusovej stanice s čakárňou, úschovňou batožín, priestormi pre vodičov a obchodné prevádzky. Druhé nadzemné podlažie je určené pre obchodné centrum s parkoviskom.

V okolí novej autobusovej stanice sa zásadne zmení dopravná situácia, čo je najkomplikovanejšie riešenie celého projektu. Okrem nových parkovísk sa pri napojení na Cestu k Smrečine vybuduje veľká kruhová križovatka pri vstupe do nového areálu. Predbežný termín dokončenia celej stavby je koniec roka 2016.

 

Autor: (tom), Foto: ilust.