Začal nový ročník celoslovenskej súťaže Pre Vodu 2019

SPRÁVY
0 /

Po troch úspešných ročníkoch vyhlásila Nadácia Ekopolis ďalší ročník súťaže PRE VODU, ktorá sa aj v roku 2019 bude venovať riešeniu problémov s vodou. Od januára môžu obce, združenia či firmy nominovať konkrétnu situáciu, ktorá sa týka napríklad zadržiavania a úspor vody, prevencie sucha či povodní. Záštitu nad 4. ročníkom súťaže prebral minister životného prostredia SR László Sólymos.

Martina Šilhánová, manažérka spoločenskej zodpovednosti  Nestlé hovorí:

„Ako vzácny zdroj, voda a jej ochrana sú pre spoločnosť Nestlé prioritou v oblasti spoločenskej zodpovednosti. V súvislosti so súťažou PRE VODU je pre nás pre nás dôležité práve spojenie reálnych riešení situácii a návrhov, ktoré pripravili študenti a mladí profesionáli. Súťaž tak dáva príležitosť aktívne sa podieľať na tejto problematike aj ďalšej generácii so záujmom o ochranu prírodných zdrojov.“

voda6

Hlavnou ambíciou súťaže PRE VODU je prepájať nadaných mladých ľudí s tými, ktorí hľadajú inšpirácie a riešenia konkrétnych problémov s vodou vo svojich mestách a obciach. Do 3. februára 2019 môžu samosprávy, združenia či firmy nominovať konkrétnu situáciu/problém, ktorý sa týka zadržiavania alebo využitia dažďovej vody, sucha, povodní, odnosu pôdy z polí alebo čistenia vody.

Následne si z nich študenti a mladí ľudia vo veku od 18 do 30 rokov budú môcť vybrať tému pre vypracovanie súťažného návrhu, alebo môžu súťažiť s vlastnou súťažnou prácou. Tá môže byť zároveň aj prácou semestrálnou či dokonca diplomovou. Nominujúci takto môže získať nové nápady a pohľady na problém, pričom návrhy na riešenia od študentov vo forme ideových návrhov či štúdií môže po skončení súťaže využiť tak, ako bude potrebovať.

voda1

Vďaka súťaži chceme nájsť zaujímavé a inšpiratívne riešenia problémov hospodárenia s vodou, komunikovať potrebu úspor vody a potrebu efektívnych riešení nakladania s vodou. Riešenia od mladých ľudí by mohli zmeniť pohľad ďalších samospráv, škôl, úradníkov aj širokej verejnosti na udržateľné a zodpovedné spôsoby vodného hospodárstva,“

vysvetľuje Martina Paulíková, programová manažérka súťaže.

Uzávierka študentských prác bude 30. septembra 2019. Do finále v rámci otvorenej kategórie postúpia najlepšie projekty, ktoré budú autori prezentovať pred odbornou porotou.

pre vodu

Do finále v kategórii študentských školských tímov postupujú automaticky všetky riešenia od tímov. Víťaz získa Cenu Nestlé v hodnote 1 000 €. Druhé a tretie miesto budú ocenené finančnou odmenou v hodnote 500 € a 200 €. Najlepší študentský tím získa ocenenie 1 000 €.

Viac informácií o súťaži PRE VODU získate u programovej manažérky Martiny B. Paulíkovej na paulikova@ekopolis.sk alebo na webových stránkach www.ekopolis.sk resp. www.sutazprevodu.sk.

 

Zdroj: Martina Ragalová, Foto: ilustračné