Zabudnutá kamenná fontána v mestskom parku

ZAUJÍMAVOSŤ
1 /

Banská Bystrica bola kedysi aj mestom fontán. Bolo ich pôvodne tridsať. Nie nadarmo je dodnes známy slogan „Za živa v Bystrici a po smrti v nebi.“ Žiaľ súčasný stav fontán, okrem veľkej kamennej na Námestí SNP, je  zlý, v drvivej väčšine sú nefunkčné..

Pripravuje sa obnova parkov a fontán v meste z  eurofondov

Ako sme informovali, banskobystrická samospráva chce obnoviť viacero nefunkčných fontán z eurofondov. Aj preto je v návrhu strategického dokumentu „Program hospodárskeho a sociálneho  rozvoja mesta na roky 2015-23“ (PHSR) zakomponovaná revitalizácia viacerých zanedbaných parkov a zdevastovaných fontán na území Banskej Bystrice.

Občianske združenie Permon tvrdí, že k zlepšeniu situácie by sme  okrem dlhodobých koncepčných riešení mohli prispieť  aj malými krokmi postupného oživovania mestských fontán. Tie by plnili nielen estetickú a mestotvornú, ale aj ekologickú funkciu.

Mestský park

Mestský park sa začal budovať zásluhou skupiny mladých nadšených Bystričanov v 40. rokoch 19. storočia v priestore bývalého vojenského cvičiska a pokusnej strelnice na Dolných lúkach výsadbou stromov. Až po majetkovom vysporiadaní v marci 1896 (rok osláv uhorského milénia) mestská hospodárska komisia prijala plán konečnej parkovej úpravy, ktorý predložil vtedajší mešťanosta Július Czesnák.

Podľa návrhu umeleckého záhradníka Ármina Petza z Budapešti sa uhlopriečne chodníky doplnili o ďalšie radiálne s dvomi okružnými trasami a polkruhovými odpočinkovými zákutiami Parkový parter v smere východ–západ sa upravil záhonmi kvetín a ruží. Neskôr prešiel mestský park rôznymi úpravami a v roku 1994 bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.

Rozpadajúca sa kamenná fontána v parku

Zatiaľ zabudnutou zostáva nefunkčná kamenná fontána v mestskom parku, pod stromami neďaleko cesty prechádzajúcej Hurbanovou ulicou. Nachádza sa na západnom okraji parkového parteru.  Pôvodne tu bolo umiestnené romantické tufové vtáčie napájadlo s plastikou sediacej ženy V súčasnosti zostala z neho  len ruina.

Banskobystrický spolok  okrášľovací a ochranný najskôr vyčistil okolie fontány a potom  v spolupráci s Akadémiou umení v Banskej Bystrici zabezpečil vyhotovenie modelu sochy sediacej ženy z fontány v mierke 1:3, ktorej autorom je akademický sochár a pedagóg Doc. Peter Gáspár. Model by mal prispieť  k budúcej obnove kamennej fontány v mestskom parku.

Tá by sa mohla dostať na program dňa po schválení PHSR a rozpracovaní jednotlivých kapitol dokumentu do štúdií a realizačných projektov, v tomto prípade revitalizácie mestského parku. Ide o to, aby sa na malú kamennú fontánu v parku nezabudlo…

Autor: (tom), Foto: ilustračné a BBSOO