Od zabehnutých diviakov v Banskej Bystrici už nebezpečenstvo ľuďom hroziť nebude

SPRÁVY
2 /

Výskyt zabehnutých diviakov v krovinatej časti Belvederu nad Europou smerom k Mamma centru a potom nad plážovým kúpaliskom k Medokýšu na Šiavničkách od začiatku mája znepokojoval miestnych občanov i náhodných okoloidúcich. Problém sa podarilo vyriešiť.

Mestská polícia v Banskej Bystrici najskôr označila pozemky, na ktorých sa dospelé kusy i mladé diviaky pohybovali. Následne sa čakalo na vydanie rozhodnutia o mimoriadnom povolení lovu na zabehnutú diviačiu zver.

Pozemkový a lesný odbor Okresného úradu v Banskej Bystrici na základe žiadosti mesta Banská Bystrica 17. mája 2016 vydal rozhodnutie, podľa ktorého sa povoľuje mimoriadny lov diviačej zveri v čase jej ochrany na nepoľovných pozemkoch v zastavanom území. Tie sa nachádzajú v obvode právoplatne uznaného poľovného revíru.

Ing. Miroslav Čunderlík z Okresného úradu Banská Bystrica pre náš portál uviedol:

„Presný počet kusov zabehnutej diviačej zveri v lokalite Belveder sa nedal presne určiť. Vzhľadom na nebezpečenstvo možného napadnutia ľudí diviakmi bolo vydané rozhodnutie, na základe ktorého poľovníci vykonajú lov diviačej zveri individuálnym spôsobom bez určenia, počtu, veku a pohlavia jednotlivých kusov týchto zvierat. Neznamená to automaticky ich odstrel, ale podľa možností a konkrétnej situácie premiestnenie zabehnutej zveri späť do ich prirodzeného lesného prostredia.“

Podľa informácií od občanov by malo ísť o cca 15 kusov diviačej zveri vrátane dospelých jedincov i mláďat. Tie sa objavovali na voľných priestranstvách hlavne vo večerných a skorých ranných hodinách.

Odchyt zabehnutých diviakov v týchto dňoch vykonáva Poľovnícke  združenie  Podlavice. Označené pozemky s výstražnými informačnými tabuľami by tak už mali byť bezpečné pre ľudí.

Autor: (tom), Foto: ilustračné