ZAaRES kosí mestskú zeleň, väčšina majiteľov však svoje pozemky zanedbáva

SPRÁVY
12 /

Záhradnícke a rekreačné služby (ZAaRES)  tohto roku vykonávajú kosenie a údržbu verejnej zelene v meste Banská Bystrica už od polovice apríla. V máji do pripraveného harmonogramu kosenia naraz v celom meste negatívne zasiahlo počasie s dažďom, preto musia pracovníci ZAaRES pracovať aj počas víkendov, aby naplnili mesačný harmonogram.

ZAaRES kosí s novou technikou celé mesto

Napriek tomu, že s novou technikou sa darí v pomerne krátkom čase pokosiť obrovské plochy verejnej zelene nielen v centre mesta, ale aj na sídliskách omnoho skôr ako v minulosti, v poslednej dobe sa objavujú kritické inkognito maily zasielané bystrickým médiám.

Jeden taký s českou doménou sme dostali aj do našej redakcie, podľa ktorého sa v meste údajne nekosí. V tomto duchu následne vyšiel kritický článok na jednom bystrickom portáli deň pred tlačovkou v ZAaRESe, na ktorú však onen novinár napriek pozvaniu riaditeľa Ivana Šaba neprišiel.

My sme však na tlačovej besede boli a dozvedeli sme sa od kompetentných pracovníkov ZAaRESu informácie z prvej ruky. Následne sme spolu s ostatnými prítomnými novinármi absolvovali prehliadku plôch verejnej a ostatnej zelene na území mesta.

Kvôli daždivému počasiu sa kosí aj cez víkendy

„Chcem oceniť nasadenie našich pracovníkov, ktorí s novou technikou kosia plochy mestskej  zelene, pokiaľ nepríde dážď, čo je žiaľ pri tomto premenlivom májovom počasí skôr pravidlom. Sú ochotní prísť do práce aj v sobotu, aby takto dobehli výpadky spôsobené počasím. Prijmeme aj oprávnenú kritiku občanov, pokiaľ je konštruktívna, musím povedať, že dostávame omnoho viac pozitívnych ohlasov,“

uviedol  riaditeľ ZAaRES  Ivan Šabo.     

Ďalej riaditeľ dodal:

Osvedčila sa nám pomoc odsúdených, ktorí pomáhajú pri odpratávaní pokosenej trávy. Prácu sa snažíme neustále zlepšovať a skvalitniť. Inšpirovali sme sa mestom Prešov a už v najbližšom období budú naši ľudia v teréne používať aj špeciálne plachty na stojanoch podľa vylepšeného návrhu nášho pracovníka Ing. Valenta. Tie počas kosenia zabránia odskakovaniu malých skaliek i zašpineniu motorových vozidiel od pokosenej trávy.“

Mestské plochy sa kosia pravidelne, iní vlastníci tak nepostupujú

Faktom je, že plochy mestskej zelene sú už vo veľkej miere pokosené a do konca mája bude podľa harmonogramu dokončená prvá kosba v celom meste. Horšie je to so zelenými  plochami na súkromných pozemkoch či v správe BBSK, cestárov a ďalších organizácií, ktoré ich vlastníci buď nekosia alebo to urobia až po viacnásobnom upozornení mesta.

Potom to vyzerá tak, ako napríklad v Sásovej či pri cestách, že časť trávnatých mestských pozemkov je pokosená, ale hneď vedľa je pás vysokej trávy, ktorú majiteľ pozemku nepokosil. Obyvatelia však bežne nerozlišujú, o aký pozemok sa jedná.

V týchto dňoch sa kosí Golianova, Hviezdoslavova, Viestova, Spojová, Slnečná, Šalgotarjánska či ulica THK. V Sásovej sme po daždivom počasí uprednostnili ulice s vyššou trávou, preto sa môže harmonogram prác na tomto sídlisku mierne líšiť,“

informoval Michal Valent, vedúci Údržby verejnej zelene.

Ako opodstatnené vníma ZAaRES pripomienky obyvateľov k nepokosenému katolíckemu cintorínu, ale podľa slov vedúcej strediska Sásová Eleny Muráňovej uprednostnili kosenie sídlisk, kde žije najviac ľudí a viacerí trpia alergiami. K cintorínu sa dostanú následne. Pre zaujímavosť parky v meste sa kosia 7 – krát do roka, zelené plochy na sídliskách tohto roku 4 – krát.

Legislatívna aktivita primátora mesta

Problémom je, že samospráva nemá efektívne právomoci na to, aby mohla zakročiť proti majiteľom trávnatých pozemkov, ktorí ich nekosia ani si neobjednajú kosbu trebárs v organizácii ZAaRES, ktorá by to mohla urobiť za odplatu počas kosenia verejnej zelene.

„Primátor mesta Ján Nosko preto na stretnutí Združenia miest a obcí Slovenska podal návrh, aby sa posilnili zákonné kompetencie samosprávy voči vlastníkom, ktorí sa o svoje nehnuteľnosti nestarajú. Či už v prípade chátrajúcich objektov alebo nepokosených pozemkov, ktoré neprispievajú k celkovej atraktivite mesta,“

povedala hovorkyňa primátora Zdenka Sekerešová.

Harmonogram kosenia na máj 2016 (môže meniť v závislosti od daždivého počasia)

Stredisko mesto:

  1. – 06. 05. 2016 Mestský park, Rázusa, Vansovej
  2. – 13. 05. 2016 Podlavice, Podlavická cesta, Nám L. Svobodu
  3. – 20. 05. 2016 Na Uhlisku, Golianova, Viestova, Hviezdoslavova

23.- 28. 05. 2016 Severná, Bakossova, Stará nemocnica

Stredisko Radvaň

  1. – 06. 05. 2016 Tulská, Moskovská, Radvanská, Bernolákova
  2. – 13. 05. 2016 Oremburská, Jilemnického, Nešporova, Spojová,
  3. – 20. 05. 2016 Slnečná, THK, Šalgotarjánska
  4. – 28. 05. 2016 Podháj, Sládkovičova

Stredisko Sásová:

  1. – 06. 05. 2016 Starohorská, Karpatská, Krivánska
  2. – 13. 05. 2016 Magurská, Kráľovoholská, Pieninská,
  3. – 20. 05. 2016 Kosodrevina, Kostiviarska, Jakub, Uľanka
  4. – 28. 05. 2016 Ružová, Mladých budovateľov

Autor: (tom) , Foto: Mirka Chabadová