Za napadnutie a olúpenie dvoch žien na 80 mesiacov do väzenia

SPRÁVY
2 /

Banskobystrický bezdomovec Milan Kortiš našiel na takmer sedem rokov ubytovanie. Za lúpežné napadnutie dvoch žien na Triede SNP, ktoré pritom utrpeli aj zranenia, poputuje násilník za mreže.

Senát Okresného súdu v Banskej Bystrici v pondelok  schválil dohodu o vine a treste, ktorú Milan Kortiš (24) uzatvoril s prokurátorom Tento bezdomovec pod vplyvom alkoholu prepadol a olúpil dve Bystričanky, za čo prijal trest odňatia slobody na šesť rokov a osem mesiacov nepodmienečne.

Prvý prípad sa stal vlani večer 28. novembra. Páchateľ  na Triede SNP  napadol 56-ročnú inžinierku a snažil sa jej ukradnúť kabelku. Žena sa však bránila a kričala o pomoc. Mužovi  sa napokon  podarilo obeti kabelku vytrhnúť, pričom napadnutá  spadla na zem. Utrpela zranenia, ktoré si vyžiadali jej práceneschopnosť.

K ďalšiemu útoku na približne rovnakom mieste došlo na druhý deň s rovnakým scenárom. Obeťou bola opäť žena, tentoraz 62-ročná dôchodkyňa. Násilník s ňou opäť zápasil o kabelku. Žena spadla na zem a zlomila si ramennú kosť na pravej ruke s dobou liečenia v trvaní vyše dvoch mesiacov.

Kortiš sa dopustil  pokračujúceho obzvlášť závažného zločinu lúpeže  s  trestnou sadzbou nad desať rokov. Tým, že neskôr prijal dohodu s prokurátorom, mu súd uložil nižší trest. Odsedí si ho vo väzení so stredným stupňom stráženia, spolu s absolvovaním protialkoholického liečenia.  Zaviazal sa, že obom zraneným ženám nahradí spôsobenú škodu a bolestné vo  výške 1.616 resp. 1.170 €.

Rozsudok  nadobudol vynesením právoplatnosť, keďže súčasťou dohody o vine a treste obvineného Kortiša bolo, že sa voči súdnemu verdiktu neodvolá.

Autor: (dem), Foto: www.sxc.hu