Vzniklo občianske združenie Kaštieľ Radvanských

SPRÁVY
3 /

Na januárovom mestskom zastupiteľstve v bode Slovo pre verejnosť vystúpil rektor banskobystrickej Akadémie umení doc. Mgr. Art. Matúš Oľha, PhD. Oznámil vznik občianskeho združenia Kaštieľ Radvanských a poslancov o stave prác na obnove tejto národnej kultúrnej pamiatky.

OZ Kaštieľ Radvanských

Občianske združenie bolo založené za účelom propagácie a podpory obnovy a rekonštrukcie stredovekého architektonického dedičstva – Kaštieľa Radvanských v Banskej Bystrici. Číslo účtu občianskeho združenia je SK8302000000003485557459 a všetky informácie o ňom nájdete na www.aku.sk.

„Je nevyhnutná propagácia a popularizácia tohto združenia a ja verím, že v spolupráci s Vami dokážeme osloviť širokú verejnosť mesta Banská Bystrica. Oceníme Vaše osobné aktivity pri stretnutiach s občanmi v prospech združenia. K dispozícii bude web stránka s informáciami o histórii kaštieľa, činnosti a cieľoch, propagácia aktivít sa uskutoční aj formou informačných tabúľ mesta a okolitých obcí,“

uviedol rektor AU Matúš Oľha o združení.

Na záver svojho vystúpenia rektor Oľha dodal:

„Zdôrazňovať dôležitosť a aktuálnosť našich aktivít je namieste, veď podstatu historického dedičstva pre ďalšie generácie nepodceňujeme a spoločne dosiahneme cieľ v podobe vynoveného kultúrneho a spoločenského stánku nášho mesta.“

Rekonštrukcia kaštieľa z grantu Ministerstva školstva SR

Akadémia umení v Banskej Bystrici získala priestory kaštieľa od mesta Banská Bystrica so zmluvnými záväzkami a podmienkami nájmu. Kaštieľ Radvanských spolu s parkom bude po rekonštrukcii slúžiť mestu a občanom. Obnovené priestory, ktoré bude prevádzkovať Akadémia umení, sa budú využívať aj na divadelné a koncertné vystúpenia, spoločenské udalosti a tiež ako múzeum bábok významného rodáka z Radvane Antona Anderleho.

Vedenie Akadémie umení od roku 2013, kedy jej mestské zastupiteľstvo schválilo dlhodobý prenájom kaštieľa Radvanských Akadémii umení za symbolické 1 euro ročne so záväzkom vlastných investícií do obnovy tohto vzácneho historického objektu v centre sídliska Radvaň, intenzívne pracovalo na získaní potrebných finančných zdrojov.

V decembri 2014 sa zásluhou predsedu NR SR Petra Pellegriniho a súčasného ministra školstva Juraja Draxlera podarilo získať štátny grant na začatie rekonštrukcie kaštieľa vo výške 1 milión eur.

S Akadémiou umení úzko spolupracuje mesto Banská Bystrica Banská Bystrica, ktoré na prípravu projektu obnovy kaštieľa Radvanských získalo dotáciu 10.000 eur zo štátneho rozpočtu v rámci programu „Obnovme si svoj dom“. Primátor Ján Nosko k tomu povedal:

„Podieľali sme sa na príprave archeologických, dendrologických a statických posudkov, boli sme mediátorom s Krajským pamiatkovým úradom. Bol to zdĺhavý proces, ale verím, že po konečnom doriešení výberu dodávateľa stavby sa na jar už začnú práce na strešných partiách kaštieľa.“

Akadémia umení už vlani spustila verejné obstarávanie dodávateľa rekonštrukčných prác, ktoré sa však vďaka neúspešnému uchádzačovi Euro – Building neúmerne natiahlo. Jeho odvolania stále rieši Úrad pre verejné obstarávanie SR, ale už by tomu mal byť koniec.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová