Vznikla nová urbanistická štúdia Pod Rybou  

SPRÁVY
1 /

Mnohí Bystričania, ktorí nebývajú na Uhlisku, ale občas idú tadiaľto smerom na Hornú Mičinú, neminú jazero Pod Rybou. Rybári tu na mŕtvom ramene Hrona chytajú ryby, okolo vodnej hladiny sú lavičky s neudržiavaným chodníkom i lesíkom, ľudia tu majú záhradky.

Návrh riešenia

Útvar hlavného architekta mesta vypracoval urbanistickú štúdiu na nové funkčné využite tohto zaujímavého priestoru. Návrh je spracovaný v dvoch alternatívach, ktoré vychádzajú z daností územia a snažia sa zapracovať historické a krajinné súvislosti. V zásade sa jedná o vytvorenie 4 hlavných tém.

1. Historicko-technická časť prezentuje vytvorenie kópie časti Horných hrablí vo vodnej ploche na západnej strane mŕtveho ramena alebo v alternatívnej polohe na východnej strane, kde sa ešte nachádzajú pozostatky kamenných pilierov. Každej téme by bol súčasne venovaný altánok-pavilón, približujúci danú tematiku. V rámci prezentácie sa navrhuje vystavenie kópie drevenej míle na výrobu dreveného uhlia – typickej pre túto lokalitu.

2. Krajinno-ekologický pavilón by bol umiestnený v nadväznosti na historicko-technický pavilón, kde by sa poukázalo najmä na pozostatky lužného lesa s flórou a faunou v pavilóne a infopaneloch. Posledným by bol opäť pavilón historicko-technický vo východnej časti, kde by sa prezentovali pôvodné piliere a náznak Koháryovského kanála s modelom plte.

Má dva varianty. Prvý s chodníkom stredom areálu a ponechaním okružných chodníkov, ktoré dopĺňajú dva mosty (rybárske móla) bez protipovodňového kanála. V druhom variante sa uvažuje s posunom nového spojovacieho chodníka smerom k brehu a protipovodňovým kanálom.

V oboch variantoch je nástup z parkoviska cez vstupnú bránu. Okolité objekty s kolibou môžu po rekonštrukcii slúžiť ako reštauračné a príležitostné ubytovacie kapacity slúžiace najmä pre vodákov, ktorým sa v blízkosti objektu vytvára odstavné plávajúce mólo. Chodník po hrádzi by slúžil chodcom, bicyklistom a korčuliarom.

3. Rybárska téma –  ide o ďalší pavilón, ktorý by tvoril spolu s obnoveným pôvodným bazénom rybárske zázemie pre názornejšie ukážky rybárskych techník a spoznávania rýb (treba doriešiť zásobovanie vodou pre bývalý bazén). Táto časť by bola obdobne doplnená infopanelmi, novým premostením ponad výpustný kanál a dvomi premosteniami v rámci hrádze. Na severnej strane vodnej plochy by sa vybudovalo brehové rybárske mólo.

4. Vodácka časť by bola reprezentovaná mólom pre ukotvenie člnov a v nadväznosti na bývalé reštaurátorské ateliéry, ktorý by plnil zázemie pre stravovanie a príležitostné ubytovanie vodákov. Objekt by bol prepojený novým schodiskom od móla.

Mobiliár tvoria altánky-pavilóny s vnútorným  sedením, exteriérové lavičky by mali byť s jednoduchých drevených hranolov na kamenných nohách. Chodníky sú riešené v prírodnej úprave zo zhutneného štrku, pri prekonávaní mokradí z dreva na stĺpikovej konštrukcii. Mosty sú navrhnuté z dreva v kombinácii s oceľou. Na parkovanie sa využijú jestvujúce spevnené plochy so stavebnými úpravami, doplnené vzrastlou zeleňou.

Dnes zanedbané okolie jazera Pod Rybou by sa mohlo podľa zverejnenej urbanistickej štúdie ÚHA výrazne zmeniť  na rekreačnú a oddychovú zónu pre Bystričanov v príjemnom prostredí. Samozrejme si to bude vyžadovať hľadanie financií cez eurofondy alebo investora. Je to otázka budúcnosti, ale aspoň je už na svete vízia…

Autor: (tom)