Výzvu na oblievanie ľadovou vodou prijal aj Daniel Karas, môžete sa pridať

SPRÁVY
3 /

Oblievanie ľadovou vodou sa stalo hitom na celom svete, preniklo aj k nám do Banskej Bystrice. Po ministrovi školstva Petrovi Pellegrinim v pondelok v Tajove prijal v utorok výzvu aj mestský poslanec Daniel Karas z Fončordy.

Výzva ľadových spŕch Ice Bucket Challenge, ktorou známi i menej známi ľudia  upozorňujú na ochorenie ALS (Amyotrofická laterálna skleróza nervových buniek), sa rozšírila ako blesk. Zďaleka to však nie je iba samoúčelná osobná prezentácia, pretože „oblievači“ sami prispievajú finančne na pomoc pri liečbe chorých ľudí. Takto sa vyzbierajú peniaze určené konkrétnym organizáciám podporujúcich liečbu pacientov, ktorí by na to nemali.

„Chcem sa poďakovať svojmu dlhoročnému kamarátovi za výzvu a samozrejme nominujem manažéra HC´05 Vlastimila Plavuchu, starostu  Ivana Škamlu a futbalistu Vratislava Greška Svoj finančný príspevok posielam na účet slovenskej Organizácie muskulárnych dystrofikov č.2625341277/1100.  Vyzývam aj ostatných, aby prispeli aspoň 2 eurami. Môžete tak urobiť zaslaním sms-ky v tvare DMS MOTYL na číslo 877.  Vyzývam zároveň všetkých Slovákov, aby sa neoblievali len tak samoúčelne, ale aby konkrétne pomáhali našim ľuďom v núdzi,“

hovorí poslanec Daniel Karas na svojom facebooku.

Muskulárna svalová dystrofia je široký termín pre geneticky podmienené ochorenia svalov, ktoré sa prejavujú svalovou slabosťou, stratou sily a atrofiou, čiže úbytkom svalstva. Postihnuté bývajú aj svaly dýchacie a hltacie alebo srdcový sval (kardiomyopatia). Často sa vyskytujú deformity chrbtice či skrátené svaly končatín (kontraktúry). Ide zväčša o progresívne ochorenia, teda také, ktoré sa postupom času zhoršujú. Odhaduje sa, že na Slovensku žije asi  5.000 ľudí s podobnou formou nervovosvalového ochorenia.

Na svete je teda ďalšia výzva za ušľachtilú vec. Pokiaľ  sa ktorýkoľvek z vás našich čitateľov pridá, pošlite nám o tom informáciu, radi ju zverejníme.

motyl

Autor: (tom), Foto: redakčné