Výstavba multifunkčného ihriska v ZŠ Radvanská terčom útokov „občanov“

SPRÁVY
7 /

O tom, že doma nikto nie je prorokom, sa v Radvani mohol presvedčiť poslanec Igor Kašper. Keď s radosťou oznámil na sociálnych sieťach, že v spustnutom športovom areáli ZŠ Radvanská sa začalo budovať moderné multifunkčné ihrisko s umelou trávou a osvetlením, nevyberaným spôsobom sa do neho pustili niektorí „občania“.

Nové multifunkčné ihrisko v nevyužívanom areáli základnej školy

Mesto sa po predchádzajúcich diskusiách s poslancami,  občianskou radou i vedením ZŠ Radvanská rozhodlo aj s vládnou pomocou postaviť v nevyužitom areáli školy vybudovať multifunkčné ihrisko s  umelou trávou pre futbal a ďalšie loptové hry. Bude vybavené mantinelmi a ochrannou sieťou.. V zime sa pri vhodnom počasí dá využiť na prírodné klzisko. Stavebník chce výstavbu ihriska vzhľadom na poveternostné podmienky dokončiť čo najskôr.

V budúcnosti je v pláne okolo tohto nového športoviska vybudovať aj atletickú dráhu s doskočiskom. Aj z toho vyplynulo umiestnenie multifunkčného ihriska je v strede spustnutej trávnatej plochy. Nedala sa využiť vedľajšia neupravená asfaltová plocha, pod ktorou vedie kanalizácia a ďalšie siete, na ktorými nemôže stáť žiadna stavba.

„V areáli ZŠ Radvaň už prebiehajú práce na novom multifunkčnom ihrisku. Som šťastný, že moja myšlienka a zároveň sľub, ktorý som dal Radvančanom sa napĺňa.. Veľká vďaka vedeniu mesta za podporu a dotiahnutie financovania, polovica prostriedkov na výstavbu ide z mestského rozpočtu, polovica zo štátnej dotácie,“

uviedol na facebookových diskusných skupinách poslanec Igor Kašper, podporený niektorými svojimi kolegami z MsZ.

Zároveň vysvetlil umiestnenie nového ihriska na neudržiavanej trávnatej ploche, keďže sa začali ozývať niektoré kritické hlasy, prečo to nie je inde:

Je to kvôli kanalizačným a iným sieťam a obnove niekdajšej bežeckej dráhy i doskočiska. Kde sú tie časy, keď sa to využívalo, areál je teraz absolútne nevyužitý.. Verte, že toto miesto bolo najlepším riešením.. Súďme investíciu po jej dokončení. Okrem futbalu bude slúžiť aj iným športom – a aj pri umelom osvetlení. Verím, že väčšina obyvateľov bude spokojná.“

Za dobrotu na žobrotu

S negatívnymi až urážlivými reakciami začal „Róbert Pavúk“, ktorého facebookový profil vykazuje všetky známky falošnej identity. Provokačne napadol nielen poslanca Kašpera, ale aj ďalších poslancov i celé mesto. Časť diskutujúcich s ním nesúhlasila, ale pridali sa k nemu ďalší kritici, ktorí budovanie nového ihriska dokonca označili slovom „hanba“.

Medzi nimi sme zaznamenali Ing. arch. Petra Rusnáka, ktorý pôsobí v Občianskej rade Radvaň a podieľal sa aj na vypracovaní Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja (PHSR) mesta na roky 2015-23. Je zaujímavé, že na zasadnutí OR dňa 6.októbra 2015 aj jeho o výstavbe multifunkčného ihriska v areáli ZŠ Radvaň informoval práve poslanec Kašper. Vtedy nemal žiadne pripomienky, až po kritike facebookového „Róberta Pavúka“.

„Aspoň vieme kto je otcom ničenia a znehodnocovania. Teraz namiesto 100 žiakov bude trávnatá plocha slúžiť maximálne jednej triede. O také plnenie sľubov a diletantské rozhodnutia, pán poslanec, my Radvančania nestojíme. Ihrisko sa dalo predsa umiestniť tak, že by sa tam zmestili ešte 3 – 4 ďalšie. A bolo by dobre, keby ste občanom vysvetlili prečo sa práce začali už v stredu, keď zmluva vstúpila do platnosti až v sobotu…,“

znie jeden z diskusných príspevkov Rusnáka, za ktorým nasledujú ďalšie.

Prečo útočí architekt Rusnák na poslanca Kašpera?

Negativistický postoj tohto architekta na dôchodku (opakovane neúspešného kandidáta na poslanca) proti účasti poslancov v občianskych radách je dlhodobo známy, rovnako ako jeho odlišné predstavy o rozvoji Banskej Bystrice od tých, ktoré sa nachádzajú v oficiálnych územnoplánovacích dokumentoch.

Verejný útok Petra Rusnáka na poslanca Igora Kašpera môže súvisieť s jeho predchádzajúcou interpeláciou na predlžovanie termínu dokončenia PHSR tohto znenia:

„Za akých podmienok, kedy a v akej výške bola vysúťažená služba ohľadom tvorby PHSR Koľko doteraz zaplatilo mesto dodávateľovi PHSR a koľko ešte zaplatí na základe zmluvy príp. dodatku? Kto bol víťazom súťaže a kto konkrétne (menovite) tvoril tím tvoriaci dokument PHSR mimo pracovníkov mesta?

Odpoveď na poslaneckú interpeláciu

Kašperovi odpovedal Ing. Maroš Hrádela, vedúci Odboru rozvojových aktivít mesta:

„Boli vystavené štyri objednávky, na základe ktorých sa spracováva PHSR 2014-2020. V roku 2013 bola vystavená objednávka na „Analýzu vonkajšieho a vnútorného prostredia rozvoja mesta Banská Bystrica“.

Objednávka bola vystavená na organizáciu Servis dedinám a mikroregiónom, n.o., Pod Bánošom 80, Banská Bystrica vo výške 9.960 €.

Druhá objednávka bola vystavená na zabezpečenie prieskumu potrieb obyvateľstva a prieskum podnikateľského prostredia na Ing. Magdaléna Bernátová, PhD., M.B.Consulting vo výške 9.890 €.

V roku 2014 bola vystavená objednávka na vypracovanie PHSR pre Ing. arch. Peter Rusnák, RP – PROJEKT vo výške 9.970 €. Na záver bola ešte vystavená objednávka na facilitáciu a metodické vedenie, poskytovanie konzultácii a komunikáciu s verejnosťou počas procesu tvorby PHSR na Ing. Magdalénu Bernátovú, PhD., M.B.Consulting v celkovej sume 9.950 €.

Na základe vystavených objednávok má Mesto BB ešte doplatiť 2.970 € Ing. arch. Petrovi Rusnákovi a 970 € Ing. Magdaléne Bernátovej, PhD., M.B.Consulting. V zmysle objednávky je spracovateľom Ing. arch. Peter Rusnák – RP projekt a Ing. Bernátová, pretože na nich dvoch boli vystavené objednávky na facilitáciu a spracovanie dokumentu PHSR.“

Z uvedeného vyplýva, že na službu tvorby PHSR nebola v roku 2013 bývalým vedením mesta vyhlásená obchodná súťaž, keďže jednotlivé objednávky zadané externým subjektom boli pod limitom 10.000 €.

Faktom je, že maximálne množstvo prípravnej práce na PHSR vykonali členovia pracovných skupín, ktorými boli v drvivej väčšine pracovníci Mestského úradu a Útvaru hlavného architekta mesta. Tí to robili popri svojej hlavnej pracovnej náplni v rámci mzdy na MsÚ. Autorský tím podklady od nich sumarizoval a dával dokumentu výslednú podobu. Celkovo mesto zaplatilo za práce na PHSR externistom vyše 40.000 eur…

Autor: (tom)