Výstava o Černobyle vás ohromí aj poučí

SPRÁVY
0 /

V sobotu 26. apríla si pripomenieme smutné výročie tragédie v Černobyle, ktoré zasiahlo životy mnohých ľudí. Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici v spolupráci s Tríbečským múzeom v Topoľčanoch pripravilo pre návštevníkov Tihányiovského kaštieľa, vo štvrtok 24. apríla 2014 o 16,30 hod. prednášku Bohuša Saska s názvom (NE)ŽIVO V ČERNOBYLE/ 1986 + 28.

28 rokov od katastrofy a mesto duchov  – Pripiať aj naďalej vyvoláva husiu kožu

Najväčšia jadrová havária v dejinách ľudstva je dodnes nočnou morou miliónov ľudí na celom svete. Výbuch reaktora, ktorý vyslal do ovzdušia niekoľko stonásobne viac radiácie ako atómové bomby zhodené v Hirošime a Nagasaki, zasiahol nielen do života obyvateľov krajín Sovietskeho zväzu, ale aj do celej západnej a strednej Európy vrátane Slovenska. S následkami nehody sa Európa vysporiadava ešte aj dnes, 28 rokov po havárii.

V Tihányiovskom kaštieli si tragédiu v Černobyle pripomenieme až dvakrát

Spoločne s Bohušom Saskom (historikom Tríbečského múzea v Topoľčanoch) si priblížime udalosti z 26. apríla 1986  minútu po minúte. Otvoríme témy spojené s možnými príčinami havárie, zrekonštruujeme postup dekontaminácie a následnú výstavbu sarkofágu a budeme spoločne diskutovať o negatívnych dôsledkoch havárie na životné prostredie a naše životy.

Návštevníci prednášky môžu zhliadnuť aj fotografie Bohuša Saska z mesta duchov – Pripiati, ktoré sa stalo neslávne známe po celom svete. Beseda sa uskutoční vo štvrtok o 16,30 hod., pričom dopoludnie venuje historik diskusii s banskobystrickými školákmi, pretože podľa jeho slov „Najdôležitejšie je poučiť sa z celej tragédie a neopakovať chyby z minulosti“.

V priestoroch Tihányiovského kaštieľa sa môžu návštevníci pozrieť smrti do očí

Počas besedy môžu návštevníci Stredoslovenského múzea po prvýkrát uvidieť zábery holandského dokumentárneho fotografa Roberta Knotha, ktorý nafotil sériu fotografií odrážajúcu ničivé následky jadrovej katastrofy v Černobyle. Vo februári 2006 získala jedna zo série fotografií, zachytávajúca deti postihnuté výbuchom Černobyľu, špeciálnu cenu na World Press Photo 2006.

Robert Knoth je zároveň autorom dokumentárnych fotografií z Fukušimy, ktorá bola zasiahnutá jadrovou haváriou 11.marca 2011.

Hrôzu, zachytenú fotoobjektívom uznávaného fotodokumentaristu môžu zhliadnuť návštevníci Tihányiovského kaštieľa na výstavách Greenpeace až do 11.mája 2014. 

Zdroj: SSM; foto: www.pripyat.eu