Výsledok posledného okrúhleho stola: Mičev váha, Kašper pokračuje

SPRÁVY
4 /

Stanislav Mičev,  autor memoranda demokratických kandidátov na predsedu BBSK a iniciátor ich spoločných stretnutí, po trojhodinovom rokovaní so zostávajúcimi kandidátmi za okrúhlym stola v stredu večer povedal, že jeho kandidatúru podporujú traja zo šiestich, ale rozhodnutie o prípadnom vzdaní sa či pokračovaní v kampani oznámi až vo štvrtok resp. v piatok ráno.

Vo štvrtok ráno prostredníctvom Jany Orlickej poskytol Stanislav Mičev médiám nasledovné vyhlásenie:

„Šiesti  kandidáti na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja – nezávislý Stanislav Mičev, Igor Kašper, Pavel Greksa, Vojtech Kökény Strana rómskej koalície,  kandidát Strany zelených Slovenska Michal Kantor a krajský predseda strany Jednota-ľavicová strana Slovenska, dnes v podvečerných hodinách ukončili inštitút Okrúhleho stola. Všetci prítomní kandidáti sa v úvode zhodli na dôležitosti spoločného otvoreného rozhovoru vzhľadom na to, že súčasná politická kultúra diktuje dopredu postup, čo má kto urobiť. Avšak vo voličoch musí ostať pocit, že aj jednokolové voľby sú ešte stále nástrojom demokracie“

 Igor Kašper sa definitívne rozhodol pokračovať vo svojej kampani do volieb. „Jediný relevantný prieskum sú pre mňa voľby 4. novembra,“  oznámil Kašper.

 „ To, čo môžem brať ako relevantný a silný odkaz voličov z aktuálnych prieskumov verejnej mienky je najnižšie percento antipatie voči mojej osobe. Deklaroval som svoj záujem vysloviť podporu najsilnejšiemu kandidátovi a nie marketingovému produktu. Aktuálne pre mňa nie je alternatívou pre rozvoj kraja ani Kotleba, ani Lunter,“ vysvetlil svoj postup Kašper.

Vojtech Kökény konštatoval, že sa pridal k Okrúhlemu stolu preto, že bojuje proti vylučovaniu inakosti zo spoločnosti, konkrétne rómskej menšiny, ktorú  Slovensko ani dôkladne nepozná. Jeho zámerom je otvoriť rómsku tému v rámci diskusie kandidátov vo verejnoprávnom médiu, po ktorej vyjadrí podporu kandidátovi s najvyšším potenciálom poraziť súčasné vedenie VÚC.

Trojica ďalších kandidátov, nezávislý Pavel Greksa, Michal Kantor Strana zelených Slovenska a Ondrej Krajňák, krajský predseda Jednota-ľavicová strana Slovenska sa na základe  všetkých dostupných prieskumov s druhou voľbou vzdali svojej kandidatúry na post predsedu v prospech Stanislava Mičeva.

 „Je to kandidát, ktorý spĺňa všetky kritériá autority zorientovanej vo verejnej správe a vo všetkých témach, ktoré súvisia s vedením Úradu BBSK,“ skonštatoval Pavel Greksa.

 „Pán Mičev je  trojnásobným víťazom druhej voľby v prieskumoch  a so zastúpením celého spektra voličov, bez podpory politických strán a politického obchodu“, dodal Michal Kantor.

 Stanislav Mičev, jeden z troch najsilnejších vyzývateľov Mariana Kotlebu, apeloval na udržanie triezveho politického úsudku.

 „Aktuálne kŕčovité zásahy politickej reprezentácie do chodu volieb spôsobujú zvyšujúcu sa nechuť voličov ísť voliť a nedôveru v pozitívnu zmenu v kraji a vôbec v jeho rozvoj,“ konštatuje Mičev.

Definitívne rozhodnutie o štyroch hlasoch kandidátov, ktoré sa v jeho osobne dnešným dňom zlúčili, oznámi na tlačovej konferencii v piatok 6. októbra 2017.

Ešte pred týmto vyhlásením zvyšku okrúhleho stola v utorok ako prvý z jeho účastníkov Martin Klus na tlačovej besede v Národnom dome povedal:

 „Dnešným dňom sa vzdávam svojej kandidatúry v prospech Jána Luntera, pretože intoleranciu a nekompetentnosť treba z nášho kraja a aj z celého Slovenska vyhnať. Tento krok som sa rozhodol urobiť na základe výsledkov najnovších prieskumov verejnej mienky preferencií kandidátov od agentúr AKO a Median, ktoré sme im zadali piati kandidáti z okrúhleho stola. Naše prieskumy zhruba kopírovali výsledky agentúry Focus

A na záver Klus dodal:

 „Na začiatku kampane za župana BBSK som sľúbil, že sa zachovám zodpovedne a v prípade, že nebudem najsilnejším kandidátom na porazenie súčasného župana, vzdám sa kandidatúry. Keďže nám prieskumy posledných dní potvrdili, že takáto situácia nastala, je načase potlačiť osobné ambície a všetkým dokázať, že mojím prvoradým záujmom vždy bolo, je a bude dobro nášho kraja a jeho občanov.“

Zdroj: (tom) a Jana Orlická, Foto: Mirka Chabadová ilustračné