Vyše 40 škôlkarov nastúpi v septembri do nových priestorov MŠ Bakossova

SPRÁVY
1 /

Materská škola vybudovaná v priestoroch Základnej školy Bakossova 5 a na začiatku školského roka privíta štyridsaťštyri detí. Dve priestranné triedy, spálne, jedáleň, šatne i upravené vonkajšie priestory, ponúknu malým škôlkarom kvalitné prostredie na hranie a výchovno – vzdelávacie aktivity.

Poslanci v utorok na mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva schválili VZN a zriaďovaciu listinu, čím oficiálne potvrdili vznik novej banskobystrickej škôlky. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR už Materskú školu Bakossova 5 zaradilo do siete škôl a školských zariadení s účinnosťou od 1. septembra 2017.

Čulý stavebný ruch v budove základnej školy trval od marca do mája tohto roka. Novovzniknuté priestory boli následne riadne skolaudované.

„Teší ma, že v žiadostiach o nenávratné finančné prostriedky sme úspešní a darí sa nám škôlky nielen rekonštruovať, ale aj rozširovať ich kapacity. Škôlka má niekoľko predností – nachádza sa v blízkosti centra, je bezbariérová a ponúkne možnosti špeciálneho stravovania pre škôlkarov trpiacich rôznymi chorobami. Okrem toho budú môcť malí predškoláci plynule pokračovať v plnení školskej dochádzky v základnej škole. V týchto dňoch začíname s montážou nového vybavenia tak, aby bolo na otvorenie školského roka všetko pripravené,“

hovorí primátor Ján Nosko.

Do obnovených miestností pribudnú detské postieľky, stoličky, stoly, skrinky na výtvarné pomôcky i hudobné nástroje, knihovnička, šatňové skrinky s lavičkami, ale aj detská kuchynka. Na projekt samospráva vynaloží prostriedky z Integrovaného regionálneho operačného programu zameraného na rozširovanie kapacít materských škôl a financie z mestského rozpočtu, dokopy v objeme 275 000 eur. Cieľom vedenia mesta je poskytnúť rodičom možnosť umiestniť každého škôlkara prioritne do štátnej materskej školy.

„V rámci prebiehajúcej rekonštrukcie v Materskej škole na Lúčkach predpokladáme od októbra vznik ďalšej triedy pre takmer 20 detí. Keď sa nám podarí dokončiť a zrealizovať všetky plánované projekty, budúci rok by sme mali mať umiestnené všetky deti, ktoré o to požiadajú a budú spĺňať vek na vstup do školského zariadenia,“

dodáva vedúca Školského úradu MsÚ Zuzana Gajdošová.

Čulý stavebný ruch je viditeľný aj na MŠ Tatranská. V prípade obnovy Materskej školy Radvanská 28 urobilo mesto v rámci verejného obstarávania všetky potrebné kroky. Vysúťažený dodávateľ stavebných prác však odmietol podpísať zmluvu, preto samospráva oslovila druhého v poradí a čaká na jeho stanovisko.

V rámci IROP mesto zároveň podalo ďalšie projekty zamerané na znižovanie spotreby energie pri prevádzke verejných budov (MŠ Karpatská, MŠ Strážovská) i rozširovanie kapacít škôlok (MŠ Karpatská, MŠ Strážovská, MŠ Radvanská 1).

Zdroj: Zdenka Marhefková, Foto: mesto BB a Mirka Chabadová