Vyhlásenie prokurátora k vyšetrovaniu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

SPRÁVY
3 /

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry z odboru všeobecnej kriminality v pondelok prvýkrát informoval na brífingu o vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Keďže tento prípad hýbe celou spoločnosťou, jeho vyhlásenie Vám prinášame v plnom znení:

Z doteraz vykonaných úkonov jednoznačne vyplýva, že ku vražde došlo 21. 2. 2018.

Bol ustálený predpokladaný čas vraždy v rozpätí cca päť minút, bol zadokumentovaný pohyb pravdepodobného páchateľa a boli zistené ďalšie skutočnosti, ktoré teraz nemôžeme prezentovať.

Obete boli zavraždené výstrelmi z krátkej guľovej zbrane kalibru 9 mm. Poškodená bola zasiahnutá spredu jedenkrát do hlavy, poškodený bol zasiahnutý spredu dvoma výstrelmi do srdca. Na mieste činu sa našli dve nábojnice a taktiež nevystrelené náboje. Neboli zistené žiadne stopy zápasu a s najväčšou pravdepodobnosťou nebolo nič odcudzené. Tieto okolnosti nasvedčujú tomu, že išlo o vraždu na objednávku.

Vyšetrovatelia od prvopočiatku začali preverovať všetky od úvahy pripadajúce verzie, pričom v súčasnosti je preverovaných viacero verzií. Všetkým vyšetrovacím verziám je dávaná rovnaká vážnosť a preverujú sa s rovnakou pozornosťou.

Doteraz bolo vykonaných takmer 200 výsluchov svedkov, okrem toho boli zadovážené ďalšie operatívne informácie a získané prvé výstupy zo zaistených nosičov informácií nájdených na mieste činu.

Na základe rozkazu Prezidenta policajného zboru bol zriadený vyšetrovací tím, v ktorom je zaradených 10 vyšetrovateľov, viac ako 50 pracovníkov operatívy, ďalej bola vytvorená analytická skupina pozostávajúca zo šiestich analytikov a skupina zahraničnej spolupráce. Ide o jeden z najväčších vyšetrovacích tímov, vytvorených za účelom vyšetrenia vraždy za uplynulé roky.

Slovenské orgány dostali od prvého dňa vyšetrovania ponuky zo zahraničia na spoluprácu pri odhalení všetkých osôb zainteresovaných na spáchaní vraždy, ktoré si vysoko ceníme a na niektoré z nich orgány činné v trestnom konaní bezodkladne reagovali. Uskutočnili sa viaceré stretnutia so zahraničnými partnermi a boli dohodnuté konkrétne postupy spolupráce vrátane možnosti uzatvorenia dohody o spoločnom vyšetrovacom tíme s Talianskom. V tomto smere Generálna prokuratúra SR podniká všetky dostupné kroky na čo najrýchlejšie uzatvorenie uvedenej dohody.

Okrem spolupráce s Talianskom bola nadviazaná úzka spolupráca s Europolom, ktorý bol v zmysle Trestného poriadku prizvaný do konania ako znalecký ústav na vykonanie niektorých špecifických vyšetrovacích úkonov. Okrem toho poskytuje analytickú činnosť pri vyhodnocovaní niektorých dôkazov.

Úrad špeciálnej prokuratúry je v úzkom kontaktne s národným tímom SR pri Europole, ktorý nám poskytuje potrebnú súčinnosť a spoluprácu.

Pokiaľ ide o medializované informácie týkajúce sa úkonov na mieste činu bezprostredne po nájdení tiel poškodených je potrebné uviesť niekoľko podstatných skutočností.

  • Keď hliadka Policajného zboru prišla v neskorých večerných hodinách preveriť prečo sa poškodení neozývajú príbuzným a cez okno videla na zemi ležať ženské telo, okamžite privolala požiarnikov a záchrannú službu, pretože pri zbežnom pohľade z vonka sa javilo, že môže ísť o otravu unikajúcim plynom.
  • Po vzniknutí do domu bolo zistené, že v dome sa nachádzajú dve mŕtve telá, ktoré majú strelné poranenia.
  • Následne bola privolaná výjazdová skupina Krajského riaditeľstva Policajného zboru Trnava, ktorá vykonala potrebné zaisťovacie úkony. Obhliadka patrí medzi zaisťovacie úkony na mieste činu a za tieto zodpovedá prítomný vyšetrovateľ.
  • Pokiaľ ide o prítomnosť lekára, ktorého odbornosť bola následne spochybňovaná v médiách, je potrebné poukázať na fakt, že žiadny právny predpis nezaväzuje znalcov z Ústavu súdneho lekárstva, ale ani iných znalcov byť 24 hodín denne a sedem dní v týždni k dispozícií Policajnému zboru pre prípad, že by bolo potrebné zabezpečiť ich účasť na mieste, kde došlo ku spáchaniu násilného trestného činu spojeného s ťažkým zranením alebo úmrtím poškodeného. Je vždy na úvahe vyšetrovateľa a na momentálnych možnostiach akých lekárov, prípadne znalcov na miesto činu prizve, a v ktorom časovom úseku obhliadky. Osobitne zdôrazňujem skutočnosť, že pitvu tiel poškodených vykonávali znalci z ústavu súdneho lekárstva a práve závery pitvy sú rozhodujúce pre účely trestného konania.
  • Pokiaľ ide o niektoré medializované ďalšie pochybnosti o postupe vyšetrovateľa respektíve policajných orgánov pri niektorých úkonoch, prokurátor z titulu svojej funkcie a bež ohľadu na informácie prezentované v médiách si vyžiadal písomné stanovisko od vyšetrovateľa. V prípade zistenia konkrétnych pochybení budú prijaté relevantné zákonné opatrenia o ktorých nebudeme poskytovať podrobnejšie informácie.

Osobitne zdôrazňujem, že pri takýchto závažných trestných činoch je zdržanlivosť orgánov činných v trestnom konaní pri poskytovaní informácií verejnosti absolútnou nevyhnutnosťou a práve takýmto spôsobom je zabezpečené dosiahnutie hlavného cieľa trestného konania a tým je odhalenie a potrestanie páchateľov.

Osobitne poukazujem na skutočnosť, že v prípade, keď médiá poskytujú podrobné informácie o zistených skutočnostiach, popisujú situáciu na mieste činu bezprostredne po zistení skutku a podobne, vytvárajú tým priestor na obhajobu prípadného páchateľa pred súdom, pretože tento na hlavnom pojednávaní súdu bude argumentovať tým, že informácie, ktoré prezentujú svedkovia a poškodení na hlavnom pojednávaní ako vlastné poznatky a vnemy sa v skutočnosti dozvedeli z médií.

Preto Vás prosím, aby ste si túto skutočnosť pri svojej práci a pri informovaní verejnosti náležite uvedomili.

 

Autor: (tom), Foto: ilustračné