Výbošťok chce na Zlatej tretre prekonať európsky rekord

SPRÁVY
0 /

Najrýchlejší muž planéty nad 65 rokov Vladimír Výbošťok z Banskej  Bystrice sa po zlate a svetovom rekorde na 60 metrov (7,81 sek.) na MS veteránov vo fínskom Jyväskylä  chystá na prekonanie európskeho rekordu v šprinte na 100 metrov. Už v piatok 25.mája bude bežať na najväčšom českom atletickom mítingu Zlatá tretra 2012 v Ostrave.

 „Po svetovom rekorde na najkratšej trati v hale chcem prekonať aj európsky rekord na otvorenej dráhe v šprinte na 100 metrov, ktorý v mojej vekovej kategórii M65 drží časom 12,50 sek. Fín Jorma Manninen. Toho som prekonal v hale na 60 m nedávno na ME v Jyväskylä. Teraz budem bežať v Ostrave, v úžasnej atmosfére pred zrakmi tisícok divákov. My veteráni štartujeme na rovnakej trati, ako po nás fantastický Usain Bolt. Teším sa, že ho opäť uvidím  naživo,“ povedal pre náš portál úspešný atletický veterán Vlado Výbošťok.

 Trojnásobný olympijský víťaz Usain Bolt priletel do dejiska atletického mítingu Zlatá tretra už v pondelok podvečer. „Mám to tu rád, pre mňa je cesta do Ostravy skoro ako cesta domov,“ povedal famózny jamajský šprintér po vystúpení z lietadla.

 V Ostrave ho v piatok 25.mája podľa programu o 19:35 hod. čaká prvý európsky štart tohoročnej  sezóny. Správy z tréningov zatiaľ hovoria o výbornej forme jamajského „blesku“. „Cítim sa dobre. Bude to môj prvý štart v Európe v olympijskej sezóne a je pre mňa veľmi dôležitý. Rád by som tu zabehol čo najlepší čas. Určite by som si chcel zlepšiť svoj doterajší najlepší výkon. S  časom okolo 9,70 sek. by som bol spokojný „ povedal. Jedinú stovku tejto sezóny absolvoval Usain Bolt v Kingstone, kde vyhral v čase 9,82 sekundy.

 Vlado Výbošťok absolvoval prípravu na Zlatú tretru doma v Banskej Bystrici. Cíti sa v dobrej forme a trúfa si na čas pod 12,50 sekundy, ktorý zabehol pred dvomi rokmi v kategórii M60 na majstrovstvách  Európy v maďarskej Nyiregyhaze (tam to bolo 12,47 sek.).

 „Dôležité je, že som sa v pretekoch nezranil a mohol som absolvovať všetky tréningové dávky naplno. Toho roku som bežal dve kontrolky a to v Košiciach v protivetre – 2.7m/s zatiaľ v neoficiálnom slovenskom rekorde  časom 12,84 sek. (čo zodpovedá cca 12,55 sek. bez vetra) a v Novom meste nad Váhom s podporou vetra +2,5 m/s. časom  12,52 sekundy. To by bol  tiež slovenský rekord, ale len do podpory vetra +2,0m/s. Zatiaľ oficiálny rekord drží Milan Beliansky časom 13,54 sek. Dúfam, že v Ostrave budú ideálne podmienky na európsky rekord, cítim sa dobre,“ dodal Výbošťok. Pre zaujímavosť svetový  rekord v kategórii M65 na stovku drží Američan Stephen Robbins časom 12,37 sekundy.

 Nášmu najrýchlejšiemu šprintérovi-veteránovi sa vďaka svojim skvelým výkonom v zahraničí, kde reprezentuje Slovensko a Banskú Bystricu, darí konečne získavať sponzorov. Jedným z nich je banskobystrická dopravná firma HADVIČÁK s.r.o., ktorá ho kompletne oblečie do kvalitného športového výstroja. Pred Ostravou mu pomohol s relaxačnými masážami, ktoré potrebuje po tréningu ku kvalitným výkonom na pretekoch ako soľ, aj banskobystrický mestský poslanec Daniel Karas.

 My budeme Vladovi Výbošťokovi  držať v piatok palce, aby sa mu pred Boltom na stovke veteránov podarilo prekonať európsky rekord. Z jeho štartu na ostravskej Zlatej tretre, kde sa predstaví celá plejáda najlepších svetových atlétov, vám prinesieme podrobnú reportáž aj s fotografiami.

Zdroj: Bystricoviny.sk