ZV má zrekonštruované hematologicko-biochem. laboratórium

SPRÁVY
0 /

Nové moderné zrekonštruované priestory Oddelenia klinickej biochémie a hematológie dnes slávnostne otvorila Nemocnica Zvolen, člen skupiny AGEL. Rekonštrukčné práce si vyžiadali investíciu vo výške viac ako 200 000 eur, z čoho 140 000 eur poskytol Banskobystrický samosprávny kraj. Ide o prostriedky z vopred uhradeného nájomného od spoločnosti Agel. Časť týchto financií mal v zmysle zmluvy samosprávny kraj použiť na investície do nemocničných objektov v nemocnici Zvolen. Zvyšné náklady na rekonštrukciu hradila Nemocnica Zvolen.

Lab 2„Prirodzenou spádovou oblasťou pre všetky typy poskytovanej zdravotnej starostlivosti v Nemocnici Zvolen a.s., sú okresy Zvolen, Detva a Krupina. Som rád, že v regióne, ktorý má 130 tisíc obyvateľov a zároveň v ňom fungujú mnohé kúpeľné zariadenia, ale aj vojenské výcvikové stredisko Lešť, vojenské i civilné letisko Sliač s veliteľstvom vzdušných síl SR, pribudlo špičkové zdravotnícke pracovisko“, konštatoval krátko po otvorení laboratória predseda BBSK Vladimír Maňka.

Nové pracovisko je výsledkom takmer dvojročnej kompletnej reštrukturalizácie celého vnútorného i vonkajšieho prostredia laboratórií. Spoločné oddelenie bolo v roku 2011 zlúčené z dvoch oddelení – hematologického a biochemického laboratória do jedného efektívnejšieho pracoviska, podľa fungujúcich modelov moderných laboratórií v zahraničí.

V roku 2012 modernizovali systém spracovania materiálu. Oddelenie prešlo kompletnou elektronizáciou, boli nastavené nové procesy príjmu materiálu a odosielania výsledkov, čo si vyžadovalo trpezlivý prístup personálu. V konečnom dôsledku je však vynaložené úsilie adekvátne odmenené. Laboratórium je dnes schopné spracovať dvojnásobné množstvo materiálu v rovnakom čase.ZV_nemocnica_otvorenie_22-02-2013 085

„Prínosom pre pacientov je predovšetkým oveľa rýchlejšia a kvalitnejšia diagnostika ochorenia, čo je dôležité najmä pri akútnych prípadoch“, uviedol predseda predstavenstva Nemocnice Zvolen, MUDr. Jozef Botka. Laboratórium spracúva biologický materiál zo všetkých oddelení a ambulancií nemocnice a zároveň zabezpečuje zvoz materiálu od súkromných lekárov celého kraja. Denne spolupracuje s viac ako 200 externými lekármi zo širokého okolia Zvolena, od Banskej Bystrice cez Detvu až po Krupinu. Kvalita laboratória je garantovaná pravidelnou validáciou výsledkov nezávislými zahraničnými laboratóriami.

Od 1.7. 2010 začala spoločnosť AGEL SK a.s., člen skupiny AGEL prevádzkovať nemocnicu vo Zvolene. Prenájom odsúhlasil Banskobystrický samosprávny kraj nájomnou zmluvou, v ktorej je zahrnutý celkový hmotný aj nehmotn%C

Zdroj: BBSK