Vladimír Maňka v Európskom parlamente o migrácii a terorizme

SPRÁVY
3 /

O riešení problémov islamského terorizmu v Európe a migračnej kríze sa intenzívne diskutuje aj v Európskom parlamente. Dôležité slovo majú aj slovenskí europoslanci.

Vladimír Maňka vedie štvorčlennú slovenskú delegáciu europoslancov v druhej najväčšej politickej frakcii EP – Strane európskych socialistov (SES). Po svojom vystúpení v Európskom parlamente poskytol rozhovor portálu www.europskenoviny.sk, z ktorého vyberáme.

Pán Maňka, vystúpili ste v Európskom parlamente vo frakcii Socialistov a demokratov na tému atentátov v Paríži. O čom ste hovorili?

Porážka Islamského štátu a radikálnej formy islamu si vyžadujú premyslené kroky. Teroristom treba odstrihnúť dodávky zbraní, zabrániť, aby predávali ropu a ďalej tak získavali zdroje. Bez toho odvetné opatrenia nebudú také efektívne a spôsobia násobne väčšie straty na životoch na obidvoch stranách. Tajné služby predsa musia mať informácie, kto Islamskému štátu zbrane dodáva, kto od nich kupuje ropu…

Izolované pokusy sú odsúdené na neúspech. Je preto nutné vytvoriť širokú koalíciu. Zapojiť Irán, Saudskú Arábiu, krajiny Perzského zálivu. Potrebná je podpora Ruska, USA, Európy. Treba zabrániť, aby niektoré krajiny pokrytecky hrali na obidve strany. Bezpodmienečne treba do boja zapojiť samotných príslušníkov islamu. Určite to pomôže zmeniť silnejúcu verejnú mienku voči nim. Je čas, aby ukázali ľudstvu: sme tu, odsudzujeme radikálov a teroristov a budeme spolu s vami proti nim bojovať. Rovnako nemožno bojovať naraz s Asadom, aj s Islamským štátom.

Hovorili ste aj na tému migrantov?

Áno. Pripomenul som, že francúzsky prezident Holland po stretnutí s nemeckou kancelárkou Merkelovou v EP na adresu migrantov vo svojom vystúpení povedal: „Tým, ktorí nutne potrebujú medzinárodnú ochranu, musíme pomôcť.“

Prvýkrát som ho počul povedať, že treba strážiť naše vonkajšie hranice a ekonomických migrantov vrátiť do krajiny pôvodu, lebo inak to naozaj nezvládneme. Hovoril to, čo premiér Robert Fico tvrdil mesiace predtým.

Státisíce ľudí prichádza do Európy.  Mnohí, aby si zachránili holý život. Iní, aby tu našli lepší život. Skúste si predstaviť, čo bude s tými, ktorí nedostanú azyl. Stovky tisíc ľudí budeme musieť poslať domov. O mnohých z nich ani nevieme, kde momentálne sú. Veľa z nich do Európy prišli bez registrácie. Možno ich už nikdy ani nenájdeme. Bez práce a peňazí sa za istých okolností môžu stať hrozbou. Budú frustrovaní a nešťastní, že im to nevyšlo. Už dnes existuje viac ako sto pokusov náboru do radov Islamského štátu.

Čo má robiť Európa?

Ak sa z nich niekto zapojí do teroristických akcií, ľudia to pripíšu na vrub politikom. Preto treba vytvoriť systém, aby sme to maximálne eliminovali. Musíme povedať, čo urobíme s tými, ktorí už v Európe sú. Ale aj to, ako urýchlene dosiahneme stav, aby o azyl alebo o možnosť zamestnať sa v EÚ mohli ľudia žiadať zvonka, nemuseli najprv prejsť polovicu Európy a platiť za to prevádzačom.

Udalosti posledných dní ukázali, že Európa nebola na túto situáciu dostatočne pripravená. Terorizmus a jeho dôsledky sa dotýkajú každej krajiny, každej vlády a každého obyvateľa. Situácia je vážna, nesmieme však podliehať panike a prijímať nepremyslené  riešenia len preto, aby sme voličom ukázali, že konáme. Ochrana a bezpečnosť občanov si vyžadujú dôsledné riešenia.

Americký prezident, potom ako v Líbyi zabili diktátora v roku 2011, povedal: Dosiahli sme svojich cieľov. Dôsledky však vidíme doteraz. Nemôže to už viac byť len o čiastkových cieľoch. Ak hráme šachy, musíme vidieť sedem ťahov dopredu.

Zdroj: www.europskenoviny.sk, Foto: ilust.