Vladimír Maňka sa stal prvým Slovákom v predsedníctve Európskeho parlamentu  

SPRÁVY
1 /

V nadväznosti na utorňajšiu voľbu predsedu Európskeho parlamentu Antonia Tajaniho si poslanci minulý týždeň v dvoch kolách tajnej voľby vybrali zo svojich radov štrnástich podpredsedov zo šiestich politických skupín. Parlament tiež do funkcie vymenoval piatich kvestorov, pričom jedným z nich je prvý Slovák Vladimír Maňka (S&D).

Predsedníctvo EP s Vladimírom Maňkom

Slovenský europoslanec Vladimír Maňka (SMER – SD), člen skupiny Progresívnej aliancie socialistov a demokratov, získal v tajnej voľbe  332 hlasov. Ako kvestor sa stáva automaticky členom Predsedníctva Európskeho parlamentu a bude zodpovedný za administratívne a finančné záležitosti, ktoré sa priamo týkajú poslancov EP. Ďalšími kvestormi sa stali Elisabeth Morin – Chartier (Fancúzsko), Andrey Kovatchev (Bulharsko), Catherine Bearder (Veľká Británia) a Karol Karski (Poľsko).

Európski sociálni demokrati Vladimíra Maňku v minulosti viackrát schválili za svojho zástupcu pri rokovaní o rozpočte všetkých európskych inštitúcií. Na základe analýz a odporúčaní slovenského poslanca europoslanci tejto frakcie hlasovali v jednotlivých fázach tvorby rozpočtu EÚ.

Maňka bol prvýkrát tieňovým spravodajcom v roku 2007. Spravodajcom celého Európskeho parlamentu pre rozpočet európskych inštitúcií sa stal v roku 2010. V najbližšom období by mal mať na starosti zmenu čerpania pravidiel eurofondov.

Náš europoslanec Vladimír Maňka k svojmu zvoleniu do novej funkcie vo vedení  EP uviedol:

Funkcia má zmysel vtedy, ak v nej dosiahnete výsledky, ktoré sú prospešné pre všetkých. Aj pre tých, ktorí majú na vec iný názor a ktorí možno ani nevedia, že to robíte aj pre nich.“

K novému predsedovi EP pribudlo 14 podpredsedov

Funkciu prvého podpredsedu EP doteraz zastával ľudovec Antonio Tajani (Taliansko), ktorý sa 17. januára 2017 stal jeho novým predsedom. Noví kandidáti na podpredsedov EP potrebovali na zvolenie absolútnu väčšinu právoplatne odovzdaných hlasov.

Desať nových podpredsedov europoslanci zvolili poslanci EP v prvom kole tajného hlasovania, pričom jedným z nich sa stal český europoslanec Pavel Telička. Ďalšími sú Mairead McGuinness (Írsko), Boguslaw Liberadzki (Poľsko), David – Maria Sassoli (Taliansko), Rainer Wieland (Dánsko), Sylvie Guillaume (Francúzsko), Ryszard Czarnecki (Poľsko), Ramón Luis Valcárcel (Španielsko), Evelyne Gehardt (Nemecko)a Ildikó Gállová – Pelczová (Maďarsko).

Zvyšní štyria podpredsedovia vzišli až z druhého kola voľby. Sú nimi Ioan Mircea Pasçu (Rumunsko), Dimitrios Papadimulis (Grécko), Ulrike Lunacek (Rakúsko) a Alexander Graf Lambsdorff (Nemecko). Tým sa stalo predsedníctvo europarlamentu kompletným.

Riadiacim orgánom Európskeho parlamentu je predsedníctvo. Do jeho kompetencie spadá príprava odhadu rozpočtu Európskeho parlamentu a správa všetkých administratívnych, personálnych a organizačných otázok.

Predsedníctvo sa skladá z predsedu Európskeho parlamentu, 14 podpredsedov a 6 kvestorov volených zhromaždením na obdobie dva a pol roka s možnosťou znovuzvolenia. Ak sa hlasovanie v predsedníctve skončí rovnosťou hlasov, rozhoduje hlas predsedu. Kvestori majú v predsedníctve poradný hlas.

Zdroj: Európske noviny, Foto: ilust.