Vladimír Maňka reaguje na útoky zo strany hovorcu BBSK

SPRÁVY
2 /

V pondelok sa prostredníctvom TASR v niektorých médiách a na webovej stránke BBSK objavila tlačová správa Kotlebovho hovorcu Miroslava Beličku, v ktorej nevyberaným spôsobom zaútočil na bývalého bystrického župana a europoslanca Vladimíra Maňku. Ten následne osobne reagoval.

Tlačový útok hovorcu BBSK

HovorcaBBSK tvrdí, že Banskobystrická regionálna správa ciest a.s. (BBRSC) kúpila posypovú soľ o 33 percent lacnejšie, ako predchádzajúce vedenie, čím mala ušetriť   462-tisíc eur. Tieto prostriedky pokryjú program zamestnanosti 70 pracovníkov obecných podnikov pri pomocných prácach okolo ciest v troch okresoch kraja na 6 mesiacov, s pracovným názvom „Projekt krompáče a lopaty“.

Belička označil slová  bývalého predsedu BBSK Maňku o financovaní pomocných prác okolo ciest ma úkor zamestnancov BBRSC a stratovom hospodárení tejto krajskej firmy za „demagogické a boľševické“. Obvinil ho, že zanechal novému vedeniu kraja neuhradené miliónové záväzky voči SAD-kám.

Reakcia Vladimíra Maňku

Najskôr dovoľte poznámku k slovníku pána Beličku: „Keď som bol primátorom, stále za mnou chodil jeden funkcionár Slovenského zväzu protikomunistického odboja a chcel premenovať Námestie SNP na Námestie protikomunistického odboja. Vo svojom slovníku používal podobné slová ako pán Belička a nadával všetkým do boľševikov a komunistov. Po čase vyšlo najavo, že je zapísaný ako agent bývalej ŠtB. Odvtedy, ako to vyšlo najavo, sa už neukázal…“

Posypová soľ

Žiadnu posypovú soľ som nikdy nekupoval. Podľa mojich informácií BBRSC soľ kupovala za cenu, ktorá bola jednou z najnižších na Slovensku. Kupovali ju podľa zákona formou súťaže, keď vypísali verejné obstarávanie vo verejnom vestníku (ktorý je dostupný všetkým subjektom na Slovensku i v zahraničí). Prihlásiť sa mohol ktokoľvek. Zo záujemcov, ktorí splnili súťažné podmienky vyhrala najnižšia ponuka. Teraz, po poslednej zime, v ktorej každý samosprávny kraj ušetril značné financie, lebo poriadna zima ani nebola, neviem, ako sa vyvíjajú ceny posypovej soli, ktorej je možno dnes prebytok. Chcem upozorniť hovorcu BBSK, že vždy taká slabá zima ako vlani nebude. Ani jar takmer bez výtlkov…

Okrem toho v zverejnenej časti zmluvy k nákupu posypovej soli na stránke BBRSC chýbajú posledné dve strany, ktoré sú podstatnou súčasťou zmluvy a zrejme tým dochádza k porušeniu zákona. Verejnosť sa takto nedozvie pravdu o cene dodávky, ani o tom, či k tejto cene treba ešte pripočítať dopravné náklady, ktoré ju môžu ovplyvniť a ovplyvniť aj pravdivosť slov pána Beličku.“

Krompáče a lopaty namiesto strojov

Čo sa týka zamestnávania dlhodobo nezamestnaných, hovorca BBSK sa určite pamätá, čo sľubovalo súčasné vedenie kraja a aj on vo volebnej kampani. Že zamestnajú stovky ľudí, ktorí budú pomocou lopát a krompáčov opravovať cesty. A že to nebude nič stáť, že si ešte aj pracovné náradie vyrobia sami. Teraz to už zrazu neplatí. Stojí to 400 tisíc eur, nezamestnali stovky ľudí, ale len niekoľko desiatok, nie na celý rok, ale len na pár mesiacov, nie je to zadarmo, ale skladajú sa na to obyvatelia kraja. Okrem toho je to na úkor údržby ciest a mostov väčšiny okresov v našom kraji.

V minulom volebnom období bývalé vedenie samosprávneho kraja získalo pre kraj desiatky miliónov eur z eurofondov. Vďaka nim si v kraji našlo zamestnanie mnohonásobne viac ľudí, ako poskytuje projekt „krompáče a lopaty namiesto strojov“. Vďaka európskym peniazom, ktoré sme ako bývalé vedenie kraja priniesli, dnes domovy sociálnych služieb, školy, internáty,…, ktoré patria pod samosprávny kraj, šetria ročne stovky tisíc eur oproti minulosti. Ak v čerpaní európskych peňazí niekto nechce pokračovať, poškodzuje tento kraj, zamestnanosť a život jeho obyvateľov.“

Strata BBRSC a prebytok hospodárenia BBSK

„Hovorca BBSK sa čuduje, že som podľa neho z vešteckej gule odhadol stratu BBRSC, ktorá bude na konci roka. Na to, aby ekonóm vedel odhadnúť výsledok konca roka už v polroku nemusí mať vešteckú guľu.

V máji BBRSC zúčtovala zisk niekoľko sto tisíc eur, ktorý sme pripravili my ešte vlani. Keby sme to vtedy nezabezpečili, už dnes by BBRSC bola v strate niekoľko stotisíc eur. Takéto darčeky už v budúcich rokoch nebudú. Okrem toho nemožno večne len vyrezávať kríky okolo ciest (aj keď aj to treba). Je nutné opravovať cesty a cestné zariadenia, lebo sa to vypomstí. A tu už krompáče, lopaty a píly nepomôžu.

Pán Belička, nechali sme vám prebytok nie 8 miliónov, ale 9,1 milióna eur. Plus ak by ste vyhrali súd s Ministerstvom práce (všetky súdy v tejto kauze dovtedy sme vyhrali, spolu za cca 18 miliónov eur), tak máte ďalších 7 miliónov. Som zvedavý, ako to zvládnete, keď ste prepustili ešte aj tých, ktorí mali tento prípad na starosti. Pred mesiacom vám znova spadlo z neba, že nemusíte platiť takmer 1,3 milióna eur za kruhový objazd – tento prípad sme vám vyhrali my a dúfam, že to už nepokazíte.

Vedenie  BBSK musí makať

Od januára by sa mala inak prerozdeľovať daň z motorových vozidiel a Banskobystrický kraj by mal z toho získať. Tento projekt sme v minulosti rozbehli za všetky kraje my v Banskobystrickom kraji. To vám pomôže financovať aj opravy ciest, aj autobusovú dopravu. Čiže peňazí sme vám nechali naozaj dosť. Keď sme nastúpili my, chýbali nám desiatky miliónov eur v prvom roku aby kraj prežil. Nevypisovali sme každý týždeň po kraji, aké je všetko zlé, ani nerobili propagandu a videá, ako sa pília kríky okolo ciest. Vysúkali sme si rukávy a makali. Štyri roky. Aj soboty a nedele. Vy máte pred sebou ešte viac ako tri roky. Tak sa snažte. Zatiaľ vám to bohvieako nejde. Okrem propagandy.

Neviem, čo urobíte, ak vás občania vyzvú na súpis, čo ste urobili doteraz, aké investície, čo ste opravili, akú pridanú hodnotu majú občania od tohto vedenia kraja. Aké máte pripravené investičné alebo iné rozvojové aktivity pre kraj, pretože to sa pripravuje dlhodobo, to by ste už museli niečo robiť.“

Záväzky voči SAD-kám

„Spomínate straty SAD. Pamätáte sa, keď sme v decembrovom zastupiteľstve pripravili na schválenie splátku dlhu pre SAD z prebytku, ktorý sme vytvorili? Vtedy to nový predseda odmietol. Tak potom sa netreba čudovať, že vás dali na súd a hrozili okrem úrokov z omeškania aj vysoké penále.

Som zvedavý, čo na konci roka poviete občanom, akú ste vy vytvorili v roku 2014 stratu a koľko ste nezaplatili SADkám. Budú to pekné milióny eur. My sme vám z eurofondov zabezpečili zdroje, aby ste tento problém mohli vyriešiť. Podľa mojich informácií ho však neriešite.“

Autor: (tom), Foto: ilustračné