Vizualizácia: Nová autobusová stanica by mohla stáť už na Vianoce 2016

SPRÁVY
36 /

Po viac ako tridsiatich rokoch sa Banskobystričania konečne dočkajú novej autobusovej stanice. Investor spolu s vedením mesta na stredajšej popoludňajšej tlačovej konferencii prezradili novinárom  konkrétne plány, termíny aj  s vizualizáciami projektu, ako bude celý komplex vyzerať.

Investor v spolupráci s mestom začne výstavbu v polovici roka 2015

O nedostavanej autobusovej stanici sa toho popísalo už veľa. Dokonca bola vyhlásená  za jedno z najväčších strašidiel Slovenska. V minulosti už viacero primátorov sľúbilo, že sa to zmení. Žiadnemu sa to však nepodarilo. Teraz je konečne veľká šanca na to, aby sme mali novú, čistú a kultúrnu autobusovú stanicu. Ak pôjde všetko podľa plánu, búracie a stavebné práce sa začnú už tento rok v lete resp. na jeseň tohto roku a na Vianoce 2016 by mala byť hotová moderná autobusová stanica s obchodmi Terminal Shopping Center aj s novým dopravným riešením.

„Som veľmi rád, že dnes môžem na 25.výročie zastavenia stavebných prác na rozostavanej autobusovej stanici predstaviť prostredníctvom novinárov Banskobystričanom projekt novej autobusovej stanice a jej investora spoločnosť Primum s.r.o., s ktorej predstaviteľmi sme dopoludnia spolu s viceprimátorom rokovali. Z pozície mesta urobíme všetko preto, aby tento investor mohol začať stavebné práce v lete resp. na jeseň tohto roku. Okrem moderného objektu má táto investícia aj druhý rozmer, ktorým sú nové pracovné príležitosti pre naše firmy a občanov počas výstavby i po nej,“

uviedol na tlačovke primátor mesta Ján Nosko.

Ing. Ivan Hlaváček, spolumajiteľ firmy Primum s.r.o., ktorej matkou je česko-bavorská firma InterCora, následne predstavil zodpovedného zástupcu pre realizáciu projektu banskobystrickej autobusovej stanice Haralda Kaisera. K samotnej investícii povedal:

„Doteraz sme sa nestretli s tak ústretovým vedením mesta. Z oboch strán je viditeľný enormný záujem. Naša spoločnosť pôsobí na Slovensku od roku 2000 najmä v oblasti výstavby veľkých obchodných centier (napr. sieť OD Kaufland). Banská Bystrica je pre nás veľkou výzvou , pretože po prvý raz idem do výstavby obchodného centra spojeného s autobusovou stanicou v spolupráci s mestom. Nebude to jednoduché, ale sme pripravení finančne aj technicky tak, aby sme obyvateľom Banskej Bystrice a návštevníkom mesta odovzdali na Vianoce 2016 novú autobusovú stanicu spolu s moderným obchodným centrom. Po dokončení výstavby tu nájde prácu 150 ľudí.“

Chronológia stavby autobusovej stanice:

1983 – začiatok výstavby AS
1984 – kolaudácia časti stavby
1990 – zastavenie stavebných prác
1990 – 2003 mesto nebolo stavebným úradom
2002 – privatizácia (ČSAD Ostrava)
27. 3. 2013 Právoplatné územné rozhodnutie na stavbu Terminal Shopping Center BB pre Jahn Develompment & Consulting, spol. s. r. o.
24. 9. 2014 Stavbu s spolu s vydaným rozhodnutím kúpou nadobudla spoločnosť PRIMUM s. r.o.

Terminal Shopping Center

Projekt na rekonštrukciu autobusovej stanice s obchodným centrom pripravila  rakúska projekčná a developerská spoločnosť so sídlom v Bratislave Jahn Development & Consulting. Jedná sa o investíciu vo výške cca 18 miliónov eur  Celý komplex Terminal Shopping Center by mal mať dve časti – nový autobusový terminál s obchodnou pasážou a obchodné centrum s parkoviskom. Konštrukcia autobusovej stanice je riešená v jednom podzemnom a dvoch nadzemných podlažiach. Nová autobusová stanica sa pritom bezbariérovo prepojí s neďalekou železničnou stanicou.

V podzemí autobusového terminálu sa uvažuje s 18 odjazdovými nástupišťami a 8 príjazdovými výstupišťami. Na 1. nadzemnom podlaží je situované  zázemie autobusovej stanice s čakárňou, úschovňou batožín, priestormi pre vodičov a obchodné prevádzky. Druhé nadzemné podlažie má slúžiť pre obchodné centrum s parkoviskom na jeho streche.

Projekt počíta aj so zmenou dopravného riešenia v okolí novej autobusovej stanice. Okrem nových parkovísk sa pri napojení na Cestu k Smrečine má vybudovať kruhová križovatka. Developer už získal na stavbu územné rozhodnutie aj s posúdením vplyvov na životné prostredie (EIA). Teraz predkladá žiadosť o vydanie búracieho a stavebného povolenia.

Na otázku nášho portálu, či dôjde k asanácii súčasnej rozostavanej konštrukcie ťažkého skeletu  rozostavanej autobusovej stanice, zástupca Jahn Development & Consulting Peter Styk odpovedal:

„Snažili sme sa nájsť optimálny kompromis pri urbanistickom stvárnení atraktívneho priestoru medzi autobusovou a železničnou stanicou s novým dopravným riešením, ktoré nezaťaží súčasnú hustotu dopravy v tejto časti mesta. Postupne dôjde k celkovej asanácii súčasnej rozostavanej stavby a k výstavbe nových objektov, aj s riešením predstaničného priestoru.“ 

Pred búraním starej autobusovej stanice sa otvorí dočasná na Mičinskej

Ešte skôr, ako sa začne s búracími prácami, musí mesto v spolupráci s investorom a súčasným prevádzkovateľom starej autobusovej stanice SAD Banská Bystrica vyriešiť priestory pre umiestnenie dočasnej autobusovej stanice. Viceprimátor Jakub Gajdošík k tomu dodal:

„V súčasnosti vedieme rokovania o umiestnení provizórnej autobusovej stanice počas výstavby novej. Najoptimálnejším priestorom  aj z dopravného hľadiska je veľké parkovisko na Mičinskej, kde by sa urobili provizórne státia pre autobusy so zastávkami, ktoré by boli čiastočne prestrešené. Až potom sa bude môcť začať s búracími prácami na súčasnej autobusovej stanici.“

Želajme si, aby dobrá správa, ktorá zaznela v stredu z banskobystrického mestského úradu z úst primátora mesta a investora, našla na budúci rok reálne naplnenie a Banskobystričania spolu s návštevníkmi mesta sa mohli na Vianoce 2016 tešiť z toho, že zmizlo najväčšie bystrické strašidlo a konečne máme novú autobusovú stanicu.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová a Terminal Shoping Center