Víťazná Ostrogrúnska partička uvarila a zjedla v Tureckej tri kg halušiek za 26 minút

SPRÁVY
0 /

Už 23. ročník  Majstrovstiev Slovenska a Európy vo varení a jedení halušiek v Tureckej bol úspešný. Tradičnú prehliadku ľudových remesiel spojenú s predajom tradičných výrobkov a súťažné podujatie Halušky FEST Turecká 2017 navštívilo množstvo ľudí.

Hoci obec Turecká pod Krížnou má necelé dve stovky obyvateľov, počas minulého piatka a soboty  sa ich počet mnohonásobne zvýšil.  Organizátori pripravili pestrý kultúrny program pre veľkých aj malých návštevníkov.

Vďaka finančnej podpore Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí mala Tureckú netradičnú folkloristickú návštevu až zo zámoria. Detský folklórny súbor ROZMARÍN z Windsoru z kanadského Ontária ozvláštnil sprievodný kultúrny program dvojdňového podujatia Halušky FEST Turecká 2017.

Spomedzi 12 prihlásených družstiev klasickú kategóriu vo varení a jedení bryndzových halušiek vyhralo štvorčlenné súťažné družstvo „Ostrogrúnska partička“ dokázalo navariť a skonzumovať asi trojkilogramovú porciu halušiek za necelých 26 minút. Na druhom mieste skončilo družstvo „Do Trbalkov“ a tretí boli „Župkovskí jedáci“.

Kategóriu „halušky 1000 chutí“ v konkurencii deviatich súťažiacich družstiev vyhralo družstvo „Majs3 z Ni3“ pred súťažiacimi „Binnenhaven“ a „Windsor – Rozmarín“.

Základnými surovinami na prípravu tradičných bryndzových halušiek bola bryndza, zemiaky, múka, slanina v celku a soľ. K príprave halušiek tisíc chutí mohli byť použité aj iné ingrediencie, napríklad kapusta, syrokrém, tvaroh, vajce, smotana či i exotické pochutiny slané i sladké.

 

Autor: (dem), Foto: FB TV ESO a TASR