Už 23. ročník Majstrovstiev Slovenska a Európy vo varení a jedení halušiek v Tureckej bol úspešný. Tradičnú prehliadku ľudových remesiel spojenú s predajom tradičných výrobkov a súťažné podujatie Halušky FEST Turecká 2017 navštívilo množstvo ľudí.
Hoci obec Turecká pod Krížnou má necelé dve stovky obyvateľov, počas minulého piatka a soboty sa ich počet mnohonásobne zvýšil. Organizátori pripravili pestrý kultúrny program pre veľkých aj malých návštevníkov.
Vďaka finančnej podpore Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí mala Tureckú netradičnú folkloristickú návštevu až zo zámoria. Detský folklórny súbor ROZMARÍN z Windsoru z kanadského Ontária ozvláštnil sprievodný kultúrny program dvojdňového podujatia Halušky FEST Turecká 2017.
Spomedzi 12 prihlásených družstiev klasickú kategóriu vo varení a jedení bryndzových halušiek vyhralo štvorčlenné súťažné družstvo „Ostrogrúnska partička“ dokázalo navariť a skonzumovať asi trojkilogramovú porciu halušiek za necelých 26 minút. Na druhom mieste skončilo družstvo „Do Trbalkov“ a tretí boli „Župkovskí jedáci“.
Kategóriu „halušky 1000 chutí“ v konkurencii deviatich súťažiacich družstiev vyhralo družstvo „Majs3 z Ni3“ pred súťažiacimi „Binnenhaven“ a „Windsor – Rozmarín“.
Základnými surovinami na prípravu tradičných bryndzových halušiek bola bryndza, zemiaky, múka, slanina v celku a soľ. K príprave halušiek tisíc chutí mohli byť použité aj iné ingrediencie, napríklad kapusta, syrokrém, tvaroh, vajce, smotana či i exotické pochutiny slané i sladké.
Autor: (dem), Foto: FB TV ESO a TASR