Víkendová dopravno – bezpečnostná akcia polície zameraná na alkohol

SPRÁVY
0 /

V sobotu, 22. októbra 2016 bude na cestách Banskobystrického kraja dopravno –  bezpečnostná akcia. Cieľom je znížiť počet dopravných nehôd s následkami na živote a zdraví a odstrániť z ciest nebezpečných vodičov.

Policajti sa zamerajú na kontrolu dodržiavania zákazu požívania alkoholických nápojov alebo iných návykových látok vodičmi motorových vozidiel.

„Za prvých 9 mesiacov bol u vodičov zistený alkohol v 1.879 prípadoch (aj s odmietnutím dychovej skúšky) a  u 115  vodičov, ktorí zavinili dopravnú nehodu,“

uvádza hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Banskej Bystrici Mária Faltániová.

Zákon hovorí jasne. Vodič nesmie požiť počas vedenia vozidla alkohol alebo inú návykovú látku. Ale ani viesť vozidlo v takom čase po požití alkoholu alebo inej návykovej látky, keď sa alkohol alebo iná návyková látka ešte môžu nachádzať v jeho organizme.

V prípade jazdy pod vplyvom alkoholu do 1 promile sa vodič dopúšťa priestupku, za čo zákon ukladá sankciu od 200 do 1.000 eur a zákaz činnosti do päť rokov. V prípade jazdy nad jedno promile je trest ešte prísnejší, hrozí až ročné väzenie. Preto ak idete autom,  len s triezvou hlavou.

 

Zdroj: KR PZ BB, Foto: ilustračné