Viete, kde sa vyrábajú spoločenské hry pre deti na Slovensku?

SPRÁVY
0 /

Viete ešte, čo ste robili najčastejšie, keď ste boli deťmi? Áno hrali ste sa. Preto hranie rôznych hier je dôležitou a prirodzenou súčasťou v živote každého z nás, už od nepamäti.

Hranie hier je zábavné a uvoľňujúce, vyvoláva v nás príjemné pocity

Hralo sa už v praveku, v antike, v stredoveku a hrá sa až do dnes. Už od malého dieťaťa je hranie nevyhnutná činnosť pre prirodzený rozvoj.

Spoločenské hry podporujú tvorivosť, vplývajú pozitívne na rozvoj a ich zaujímavou formou zapájajú aj naše psychické schopnosti, ako je pamäť, pozornosť, vnímanie. Často vedú aj k lepšiemu sebapoznávaniu. Spoločenské hry sa stávajú čoraz populárnejšími a ľudia sa stále radi hrajú hry, pri ktorých sa utužujú rodinné a priateľské vzťahy.

Spomínate si na Vašu obľúbenú hru, ktorú ste radi hrali? Jedna z najobľúbenejších hier je určite  Človeče, nehnevaj sa.

A s touto hrou sa trošku pohral slovenský výrobca spoločenských hier OTAVIUS zo Slovenskej Ľupče. Málokto asi vie, že na strednom Slovensku pri Banskej Bystrici sídli firma, ktorá sa zaoberá výrobou takýchto spoločenských hier pre deti, mládež a dospelých. Je to mladá firma, ktorá chce ukázať a dokázať, že v dobe internetových a elektronických hier netreba zabúdať na starú klasiku.

„Naším mottom je KTO HRÁ, VIE. Je to veľmi výstižné, pretože zoberme si len to človeče. Deti sa učia počítať, strategicky premýšľať, vyrovnávať sa s prehrou a hlavne nevzdávať sa,“

hovorí  Petronela Selecká zo spoločnosti OTAVIUS spol. s r.o.

Vzdelávanie hrou

Stretli sme sa aj na minulotýždňovej Celoslovenskej odbornej konferencii učiteľov materských škôl v Banskej Bystrici, kde vystavovali svoje originálne spoločenské hry pre deti. Tie by mohli slúžiť ako didaktické pomôcky na rozvíjanie vzdelávania  najmenších hravou formou.

Človeče od firmy OTAVIUS je trochu odlišné,  ako sme boli zvyknutí doteraz. Pýtate sa čím?  Chceli viac deti vtiahnuť do deja tejto hry a tak herný plán, v ktorom hráte, je rozprávkový les so zvieratkami. Veľmi šikovný nápad ako zaujať deti.

Alebo čo tak si zahrať pexeso. Výborná hra na postreh, vnímanie a pamäť.  Poznáme ten pocit radosti, keď nájdeme ten správny pár, alebo pocit škodoradosti, keď spoluhráč neuhádne.  Aj to patrí k hre, vyčarí Vám to úsmev na tvári.

Ich ponuka je veľmi pestrá, kde si u nich nájde niečo pre seba. Najmenší tu nájdu puzzle alebo krásne leporelá, malí zase edukačné a logické hry a nezabudli ani pre dospelých.

Majte na pamäti, že hry spájajú a vytvárajú čaro, ktoré nikde inde nezažijete. Preto odložte tablety, mobily, vypnite televízor a zahrajte si hru. Príjemnú zábavu.

Ak by ste chceli vyhrať zaujímavú spoločenskú hru od firmy OTAVIUS, navštívte ich stránku na facebooku https://www.facebook.com/otavius.sk/ a zapojte sa do súťaže. Veľa šťastia.

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová a OTAVIUS