VIDEO: V Banskej Bystrici vznikne prvá škola pre deti s autizmom

SPRÁVY
2 /

Ešte začiatkom tohto roka riaditeľka Súkromnej základnej školy pre žiakov s autizmom vo Zvolene na Sokolskej Mgr. Elena Pálková aj prostredníctvom nášho portálu hľadala vhodné priestory v meste pod Urpínom. Oslovila aj na mestských poslancov Petra Hudeca  a Jakuba Gajdošíka. Po niekoľkých mesiacoch sa to podarilo nájsť vhodné riešenie. V spolupráci s odborom sociálnych vecí a projektového manažérstva MsÚ pod vedením Márie Filipovej sa našli vhodné priestory na Uhlisku v objekte Agentúry sociálnych služieb na ulici 9.mája. Mestské zastupiteľstvo na svojom júnovom zasadnutí schválilo prenájom 2. nadzemného podlažia pre túto špeciálnu základnú školu.

Bystrickí žiaci s autizmom nebudú musieť dochádzať do Zvolena

Najsilnejšia skupina týchto detí bola z Banskej Bystrice, preto vedenie školy privítalo aj kvôli ich rodičom vhodné priestory v meste pod Urpínom na Uhlisku. Sem prejde časť školy s bystrickými žiakmi, vo Zvolene zostane Súkromná základná škola pre autistské deti zo spádových obcí okresov Zvolen a Žiar nad Hronom.

„Chcem sa poďakovať pánom poslancom i mestu, že nám pomohli nájsť vhodné priestory pre deti z Banskej Bystrice. Autisti by mali byť v tichom prostredí. Napríklad aj školské zvonenie je nevhodné, pretože tieto deti sú mimoriadne citlivé na zvuky. Vyučujeme v blokoch, lebo aj veľký počet cudzích detí pôsobí rušivo. Deti s autizmom nemôžu dochádzať do školy samé, preto ich každé ráno privádzajú rodičia,“

povedala k novému banskobystrickému pôsobisku riaditeľka školy Mgr. Elena Pálková. Špecifikom vo vyučovacom procese je, že triedy sú menšie, než klasické. V každej sú maximálne 4 žiaci, niekde len dvaja. Všetko závisí od druhu a typu autizmu, prípadne pridruženého postihnutia. K zvládaniu rôznych disstresov u detí je potrebná bezpodnetová a relaxačná miestnosť.

Poslanec Peter Hudec k tomu uviedol:

„Rodičom žiakov s autizmom a deťom samotným pochádzajúcim z Banskej Bystrice, ktorí doposiaľ museli dochádzať do Zvolena, sa výrazne zjednoduší život. S cestovaním boli spojené časové aj finančné problémy, tie sme teraz odbúrali. Pomohli sme im aspoň týmto spôsobom, pretože sa jedná o aktívnu skupinu rodičov žijúcu pre svoje deti a nemajú to jednoduché.“

Jeho kolega poslanec Jakub Gajdošík dodal:

„Keď prišla pani riaditeľka za nami, že bystrickým deťom s autizmom hľadá vhodné priestory pre základnú školu, hľadali sem riešenie v existujúcich mestských budovách. Títo žiaci vyžadujú špecifickú starostlivosť, napokon sme našli jedno podlažie na Uhlisku. Som rád, že návrh prenájmu priestorov na Uhlisku prešiel v zastupiteľstve jednomyseľne a od septembra môže škola začať fungovať.“

Boli sme sa pozrieť v Agentúre sociálnych služieb. Budova je situovaná v kľudnom prostredí. V súčasnosti ju zdieľajú dôchodcovia s materským centrom Hviezdička. Priestory určené pre špeciálnu školu dispozične vyhovujú, bude potrebné urobiť len menšie stavebné úpravy. Materské centrum by sa s pomocou mesta mohlo presťahovať na prízemie, ak neprejde do Komunitného centra KOMUCE na Robotníckej.

OZ Aurel a Súkromná škola pre autistické deti

Občianske združenie Aurel vzniklo v roku 2010 a jeho cieľom je vytvárať podmienky na uspokojovanie potrieb hlavne v oblasti vzdelávania autistických detí, starostlivosti o ne zhľadiska spoločensky vhodného trávenia voľného času, poskytovanie podpory a aktívnej pomoci preadaptáciu autistov v spoločnosti. Ďalším cieľom je poskytovať sociálnu a humanitárnu starostlivosť, doplnkové vzdelávanie detí a mládeže s diagnózou autizmus, ako aj zabezpečenie komplexnej starostlivosti o deti i dospelých s autizmom, ale aj ich rodiny. Vmáji 2011 sa združeniu ako zriaďovateľovi podarilo úspešne zaradiť Súkromnú základnú školu pre žiakov s autizmom do siete škôl a školských zariadení.

Autizmus

Pochádza z gréckeho slova autós (sám). Je to pervazívna vývojová porucha, ktorú charakterizujú deficity v oblasti komunikácie, sociálnej interakcie a predstavivosti. Postihnutie v oblasti komunikácie zahŕňa problémy porozumieť reči druhých a udržiavať zmysluplnú konverzáciu. Deficit v komunikácii je hlboko spojený s problémami pri vytváraní vzťahov – osoby s autizmom majú problémy udržiavať funkčnú komunikáciu s ostatnými, a teda majú veľmi obmedzené možnosti vytvárať vzťahy. Kvôli chýbajúcej predstavivosti sa jednotlivci s autizmom venujú limitovanému množstvu stereotypných činností.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová