VIDEO: Prichádza čas balkónových a záhradných letničiek

SPRÁVY
1 /

Skorší príchod jari urýchľuje vysádzanie kvetín v záhrade alebo ich presun na balkóny.  Podľa odborníkov to však vzhľadom na chladné noci netreba preháňať, nezaškodí však už teraz sa pripraviť na výsadbu letničiek, vrátane najobľúbenejších muškátov. 

„Väčšina ľudí uprednostňuje ťahavé muškáty, ale dajú sa využiť aj stojaté kríčkové. Muškáty sú vhodné na slnečnú južnú stranu. Dá sa povedať, že ešte je skoro na to, aby sme ich už dávali na balkóny. Ideálne je, keď sa nočná teplota ustáli okolo 10°C,“

radí Ganka Šušlíková zo ZAaRES Banská Bystrica.

Na Slovensku sú najrozšírenejšie druhy  muškát ťahavý (Pelargonium peltatum), muškát krúžkový (Pelargonium zonale), muškát anglický (Pelargonium grandiflorum) a rôzne druhy aromatických odrôd. Ich predkovia pochádzajú z polopúští južnej Afriky a z toho vyplývajú ich základné pestovateľské nároky – odolnosť voči slnku i teplu a menšia potreba vody na polievanie, ako majú iné balkónové kvety.

Pri správnej starostlivosti vydržia aj niekoľko rokov. Ideálne obdobie na ich výsadbu vonku je po 15. máji.  V zásade rozlišujeme dva základné druhy muškátov  – ťahavé  a stojaté.

Ťahavé muškáty

Odroda Rodonit patrí k plnokvetým muškátom, ktoré dosahujú dĺžku až jedného metra. Má drsnejšie listy. Vyskytuje sa v rôznych odtieňoch. Lila muškát má jednoduché, redšie kvety. Narastie až do dĺžky 120 centimetrov. Existuje v červenej, ružovej a bielej farbe.

Vzpriamené muškáty

Nazývajú sa aj „babičkovské“. Typické sú skôr pre vidiek. Znesú ešte viac slnka, ako previsnuté muškáty. Rastú do výšky okolo 40 centimetrov.

Klasický Červený muškát je najznámejším svojho druhu. Kvitne najbohatšie zo všetkých muškátov. Obľúbený je najmä pre svoju nenáročnosť. Muškát pásikavý vznikol vyšľachtením bieleho a červeného muškátu. Je typický pekným a rovnomerným vzrastom.

5 rád pre správne pestovanie muškátov:

Svetlo – muškáty sú odolné voči slnku, preto ich môžeme pestovať na južných balkónoch. Darí sa im však aj v polotieni, kde na ne občas prekukuje slnko. Muškáty potrebujú teplo, nie však veľmi sucho.

 Polievanie – zemina musí byť primerane vlhká. Polievať ich treba obvykle dvakrát týždenne. Keď je sucho, aj častejšie. S vodou to však neprežeňte, aby nezhnili.

Hnojenie – muškáty by sa mali hnojiť raz do týždňa. Ideálne sú hnojivá pre kvety s obsahom draslíka v kombinácii s dusíkom, ktorý sa používa na zeleň a zelené časti rastlín.

Teplota – na jeseň ich umiestnite na chladné svetlé miesto. Vhodná je napríklad veranda, pivnica s oknom alebo studený kút izby. Teplota by nemala byť nižšia než 10 stupňov.

Strihanie – muškátom sa zastriháva hlavička vo februári, aby zapustili bočné výhonky. A potom koncom leta, keď odkvitne hlavička, aby mohol vyrásť nový puk.

Vhodných kvetov na naše balkóny či do záhrad je omnoho viac. 30.apríla začína pri Pamätníku SNP 16. prezentačno – predajná záhradnícka výstava Kvetena – jarná záhrada 2014, kde až do 3.mája budete mať možnosť zásobiť sa letničkami a získať množstvo rád, ako na to. Azda sa aj mestu podarí doplniť do rozpočtu potrebnú čiastku na verejnú zeleň…

Prevísajú cez priečelia balkónov. Vhodné sú najmä do mesta, kde skrášľujú balkóny aj na najvyšších poschodiach. Dĺžkou presahujú jeden meter.

Zdroj: TV Hronka