VIDEO: Krásne gesto Činohry SND voči Banskej Bystrici

SPRÁVY
0 /

Stopnutie finančných grantov z Ministerstva kultúry SR pre Divadlo Štúdio tanca a z Ministerstva zahraničných vecí SR pre Bábkové divadlo na Rázcestí zo strany banskobystrického župana Mariana Kotlebu vyvolalo znepokojenie predstaviteľov našej kultúry po celom Slovensku.  

Činohra Slovenského národného divadla v Bratislave sa rozhodla venovať  odohratie svojho predstavenia „Labyrinty a raje Jána Amosa“ 24.októbra obom banskobystrickým divadlám.  Výťažok z predaja vstupeniek pôjde prostredníctvom verejnej zbierky „Kultúra na rázcestí“ na dofinancovanie projektu Bábkového divadla na Rázcestí o tolerancii a proti xenofóbii „Stop extrémizmu“ a  na podporu prevádzky Divadla Štúdio tanca.

Členovia Činohry SND Jozef Vajda, Martin Huba, Roman PolákMilan Ondrík nahrali videá, v ktorých vyjadrili svoj jasný postoj k situácii v Banskobystrickom samosprávnom kraji:

Jozef Vajda, člen Činohry SND

 

Martin Huba, herec a režisér SND

Roman Polák, riaditeľ Činohry SND

Milan Ondrík, člen Činohry SND

Riaditeľ Činohry SND Roman Polák to povedal za všetkých:

„SND vyjadruje znepokojenie nad situáciou v BBSK, kde sa divadelná tvorba dostáva do područia župana Mariana Kotlebu, ktorý mocenským spôsobom – 26 rokov od nastolenia demokracie – zasahuje do tvorby umeleckých inštitúcií. Sloboda prejavu, a teda aj sloboda divadelnej tvorby, je pritom zaručená Ústavou SR.“ 

Zmyslom grantového systému štátu je podľa režiséra prispievať k slobode prejavu a vytvárať priestor na prezentáciu širokého spektra umeleckej tvorby, ktorá reflektuje našu súčasnosť, problémy tohto sveta a prináša rôznorodé umelecké výpovede. Na záver Polák dodal:

„Ak sa vedenie Banskobystrickej župy snaží znefunkčňovať tento systém, dostáva sa tak do konfliktu s demokratickými hodnotami Slovenskej republiky.“.

Pod výzvu  „Znepokojenie nad situáciou v Banskobystrickom samosprávnom kraji“ sa doteraz podpísali desiatky umelcov a zamestnancov SND. Medzi signatármi výzvy sú okrem spomínaných štyroch členov Činohry SND ďalšie osobnosti slovenskej divadelnej scény:

Marián Chudovský, generálny riaditeľ SND

Slavomír Jakubek, riaditeľ Opery SND

Daniel Rabina, riaditeľ Centra marketingu SND

Jaroslav Válek, riaditeľ UDD SND

Kamila Magálová, členka Činohry SND

Emil Horváth, člen Činohry SND

Richard Stanke, člen Činohry SND

Štefan Bučko, člen Činohry SND

Anna Maľová, členka Činohry SND

Daniel Fischer, člen Činohry SND

Marián Geišberg, člen Činohry SND

Petra Vajdová, členka Činohry SND

Ivana Kuxová, členka Činohry SND

Anna Javorková, členka Činohry SND

Robert Roth, člen Činohry SND

Diana Mórová, členka Činohry SND

Zdena Studenková, členka Činohry SND

a ďalší zamestnanci SND.

Podporu banskobystrickým divadlám vyjadrilo aj Divadlo Astorka Korzo ’90 a ďalšie divadiel v našom kraji i na celom Slovensku.

Vstupenky na predstavenie Labyrinty a raje Jána Amosa, ktoré uvedie Činohra SND 24. októbra 2015, si môžu záujemcovia zakúpiť on-line na stránke www.snd.sk  alebo v pokladniciach divadla. Pokiaľ uprednostňujete rezerváciu, je vám k dispozícii telefónne číslo +421 2 204 72 289 alebo e-mail rezervacie@snd.sk. Do verejnej zbierky Kultúra na rázcestí sa môžete zapojiť aj dobrovoľným príspevkom na účet 2922874547/1100.

Zdroj: Činohra SND, Foto: ilustračné