VIDEO: 22. apríla je Svetový deň Zeme

SPRÁVY
0 /

Kedy  a prečo je Zem  smutná? Ako ju rozveseliť? Ako správne triediť odpad? Nielen odpovede na tieto otázky, ale aj ekohry, tvorivé dielne, enviroaktivity pre deti, výstavy, čistenie okolia a mnohé iné aktivity pripravili rezortné organizácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR spolu s partnermi. Prečo? Dôvodom je Svetový deň Zeme, ktorý si pripomíname 22. apríla. 

Banská Bystrica, Zvolen, Bardejov, Štrbské Pleso, Hriňová, Podbrezová, Mýto pod Ďumbierom, Heľpa  či Dolný Harmanec – všade tam 22. – 30. apríl 2014  pripravili pre verejnosť rezortné organizácie a ich partneri  aktivity smerujúce k oslave Svetového dňa Zeme.

Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) pripravila výstavu výtvarných prác detí z medzinárodnej súťaže Zelený svet. V banskobystrických materských školách tak budú deti v rámci enviroaktivít hovoriť o narodeninách planéty Zem. V mnohých obciach a mestách využijú oslavy Dňa Zeme na jarné čistenie prírody a výsadbu zelene. K čisteniu okolia pracovísk rezortných organizácií MŽP sa 24. apríla pridajú aj zamestnanci SAŽP a Štátnej ochrany prírody  v Banskej Bystrici.

Znečistené územia sa stali jedným z globálnych problémov súčasnosti. Táto téma sa stala kľúčovou oblasťou v rámci environmentálnej agendy Európskej komisie. Hovoriť na túto tému budú odborníci na konferencii Znečistené územia, ktorá sa v termíne 24. – 27. apríl uskutoční na Štrbskom Plese.  Všetky aktivity, ktoré rezortné organizácie MŽP a  partnerské inštitúcie pripravujú, majú ambíciu poukázať na dôležitosť ochrany prírody. Podujatia pre deti i dospelých chcú podnietiť záujem verejnosti o životné prostredie.

Prečo je práve 22. apríl Svetovým dňom Zeme?  22. apríla 1970  ekológovia v USA, ovplyvnení snímkami z kozmu, dokumentujúcimi krehkosť a zraniteľnosť Zeme, vyzvali k spoločnému celosvetovému úsiliu na ochranu Zeme.

Iniciátorom bol environmentálny aktivista Gaylord Nelson. Z jeho podnetu sa v USA uskutočnili podujatia podporujúce environmentálne hnutie. Neskôr sa táto iniciatíva rozšírila po celom svete, pripája sa k nej stále viac ľudí a Deň zeme nadobudol celosvetový rozmer. Jeho cieľom je pripomenúť si našu závislosť na cenných daroch Zeme.

Je potrebné si uvedomiť, že zdroje Zeme nie sú nevyčerpateľné a preto sa treba  venovať otázkam životného prostredia a prostredníctvom celosvetového úsilia chrániť poklady pre budúce generácie tak, aby bol každý deň pre ľudstvo Dňom Zeme.

Zdroj: Bystricoviny.sk