Vianočný darček pre Bystričanov: Začala záchrana kaštieľa Radvanských!    

SPRÁVY
11 /

Pre bystrický klenot, ktorý sa skrýva za stromami v parku na sídlisku Radvaň vedľa evanjelickej fary, svitlo v piatok 19.decembra na lepšie časy. Minister školstva Juraj Draxler si prišiel pozrieť kaštieľ Radvanských.

Prvé financie na rekonštrukciu kaštieľa s parkom

Pred Vianocami priniesol Bystričanom dobrú správu, ktorou  potešil primátora mesta Jána Noska aj rektora Akadémie umení Matúša Oľhu. Ministerstvo školstva uvoľnilo na začatie rekonštrukcie národnej kultúrnej pamiatky 1 milión eur.

„Som rád, že som mohol vidieť tieto nádherné priestory, ktoré má teraz od mesta v prenájme Akadémia umení. Kaštieľ Radvanských nevyhnutne potrebuje rekonštrukciu, ku ktorej sme teraz prispeli a spolu s predsedom NR SR Petrom Pellegrinim sa teším na chvíľu, keď sa prídeme pozrieť už na opravený objekt,“

uviedol na nádvorí kaštieľa Radvanských minister školstva Juraj Draxler.

Banskobystrický primátor Ján Nosko najskôr privítal ministra školstva na mestskom úrade, kde ho za účasti rektora Akadémie umení oboznámil s aktuálnym stavom kaštieľa Radvanských. Potom sa boli spoločne pozrieť na tvári miesta.

Na jar 2015 by mali začať prvé rekonštrukčné práce

„Pán minister školstva nám daroval 1 milión eur na rekonštrukciu kaštieľa a priľahlého parku. Financie sa pripíšu na účet Akadémie umení, ktorá má objekt v dlhodobom prenájme od mesta a pripravený projekt rekonštrukcie. Predpokladám, že pán rektor bude rýchly a už začiatkom budúceho roka sa začnú realizačné práce,“

povedal Ján Nosko.

Do spoločného projektu rekonštrukcie kaštieľa Radvanských sa pustil súčasný primátor v spolupráci s rektorom AÚ aj s pomocou vtedajšieho ministra školstva Petra Pellegriniho ešte pred novembrovými voľbami.

„Sme veľmi radi, že náš návrh prijal  a ako Bystričan sa chopil iniciatívy, keď pomohol na vláde presadiť uvoľnenie finančných prostriedkov na spustenie rekonštrukcie tejto národnej kultúrnej pamiatky. Verím, že výsledok ocenia aj samotní Banskobystričania,“

dodal primátor.

Vo februári 2013 schválilo mestské zastupiteľstvo dlhodobý prenájom kaštieľa Radvanských Akadémii umení za symbolické 1 euro ročne s vlastnou investíciou 1,65 milióna eur do dvoch rokov. Vedenie banskobystrickej AU od začiatku intenzívne pracuje na získaní potrebných finančných zdrojov na komplexnú rekonštrukciu kaštieľa.

Akadémia umení má pripravenú zaujímavú architektonickú štúdiu

Okrem archeologického a pamiatkového  prieskumu má AU pripravenú aj zaujímavú architektonickú štúdiu architekta Martina Danihela na vytvorenie kultúrno-spoločenského centra Banskej Bystrice pre verejnosť i potreby vysokej školy.

„Milión eur z ministerstva školstva pomôže naštartovať celú rekonštrukciu Predpokladám, že začneme parkom, najdôležitejšími rekonštrukčnými a reštaurátorskými prácami., všetko je teraz v štádiu prípravy. Verím, že na jar tu začne už čulý stavebný ruch. Aj keď nie v úplne zrekonštruovanom stave, ale ako večný idealista si viem predstaviť nádvorie kaštieľa koncom leta už s divadelným predstavením alebo koncertom,“

vysvetlil situáciu  rektor AU Matúš Oľha.

Akadémia umení chce zrekonštruované priestory kaštieľa Radvanských využívať nielen na výučbu svojich študentov a praktickú prezentáciu činnosti troch fakúlt – dramatickej, hudobnej a výtvarnej, ale celý objekt aj s parkom sa otvorí občanom. Napokon okolo je sídlisko, takže sa to priam núka na vytvorenie dôstojného kultúrno-spoločenského centra, ktoré v Banskej Bystrici chýba.

História renesančného kaštieľa Radvanských

Pochádza zo 16. storočia. V minulom storočí bol dlhé roky neobývaný a jeho zatiaľ posledná rozsiahlejšia rekonštrukcia sa uskutočnila v roku 1958. Majetkom mesta sa objekt stal od roku 1994. V roku 2009 kaštieľ Radvanských od mesta získala do dlhodobého 99-ročného prenájmu Slovenská zdravotnícka univerzita (SZU) s podmienkou, že ak nezačne do dvoch rokov s rekonštrukciou a nepreinvestuje tu 1,6 milióna eur.  To sa napokon napriek snahe získať eurofondy nepodarilo.

Od 1.februára 2012 sa o kaštieľ, ktorý zostal skrytý pred zrakmi verejnosti, opäť starala  banskobystrická samospráva. Tá zabezpečila objekt pred vandalmi s pravidelnými  kontrolami hliadok mestskej polície. V minulosti sa totiž kaštieľ stal predmetom záujmu bezdomovcov a asociálov, dokonca sa ktosi pokúšal rozobrať časť strechy s medenou  krytinou.

Od minulého roka má kaštieľ Radvasnkých v prenájme Akadémia umení, ktorá ho chce komplexne zrekonštruovať. Teraz sa podarilo získať prvý milión eur na začatie záchranných prác.  Ďalšie financie  sa bude AU spolu s mestom aj za pomoci našich vládnych predstaviteľov snažiť získať z eurofondov alebo grantov.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová