Verejná výzva na zistenie páchateľa poškodenia sochy Partizána

SPRÁVY
7 /

Poslanec Martin Turčan vyzýva občanov, aby pomohli nájsť páchateľa, ktorý 15. januára tohto roku poškodil sochu Partizána jej premaľovaním na ružovo a spôsobil tak škodu odhadovanú na 10.000 eur. Za jeho odhalenie ponúka odmenu.

Poslanec na utorkovom mestskom zastupiteľstve ostro odsúdil konanie páchateľa, ktorým došlo k znehodnoteniu sochy z roku 1964 od akademického sochára Karola Dúbravského. Martin Turčan vyzval náčelníka Mestskej polície, aby priamo na rokovaní objasnil okolnosti tohto prípadu a pripravil návrh opatrení, ktoré by v budúcnosti zabránili podobným situáciám.

Turčan vo svojom prejave taktiež upozornil na pravidelné nočné výtržnosti v meste Banská Bystrica, či už na sídliskách, ale aj v centre mesta. Vtedy je zvýšená frekvencia občanov najmä v mladšom veku, vyhľadávajúcich v rámci zábavy objekty, ktoré následne poškodzujú.

Preto  verejne vyzýva občanov s prísľubom odmeny, aby ho oslovili za účelom objasnenia pôvodcu tohto dehonestujúceho činu. Zo svojej poslaneckej odmeny odovzdá finančnú čiastku tomu občanovi, ktorý mu poskytne relevantnú informáciu, vedúcu k usvedčeniu páchateľa alebo páchateľov tejto výtržnosti smerujúcej k poškodeniu uvedenej sochy umiestnenej pri malej vlakovej stanici.

„Je zároveň veľmi poľutovaniahodné, že takéto signály vídavame v dobe, kedy si pripomíname 70. výročie oslobodenia Osvienčimu a Medzinárodný deň holokaustu,“

dodáva Martin Turčan.

V danom prípade polícia vedie vyšetrovanie za prečin poškodzovania cudzej veci. Na najbližšej kamere mestskej polície sa nepodarilo získať z miesta činu relevantné informácie o páchateľoch, ktorých malo byť podľa niektorých neoverených svedectiev viac.

Autor: (dem), Foto: Ilustr.