Vedenie Rooseveltky zrušilo vlastnú geriatriu

SPRÁVY
5 /

Príslovie, že pod lampu býva najväčšia tma, sa naplnilo pri rušení geriatrického oddelenia v Rooseveltke. To sa minulý týždeň objavilo na zozname VśZP v rámci optimalizácie nadbytočných nemocničných lôžok iniciovaných ministerstvom zdravotníctva.

geriatria2Kým za zachovanie banskobystrickej geriatrie so 45 akútnymi lôžkami pre chorých ľudí nad 65 rokov bojujú okrem dotknutých lekárov a sestričiek aj poslanci mestského zastupiteľstva s primátorom, či výbor Slovenskej gerontologickej a geriatrickej spoločnosti v Bratislave, vedenie Rooseveltky ide opačným smerom. Zrušilo vlastnú geriatriu!

Keď si médiá v Bratislave vynútili koncom minulého týždňa zverejnenie zoznamu rušených nemocničných oddelení a lôžok nezazmluvnených najväčšou zdravotnou poisťovňou VšZP, v Banskej Bystrici zostalo ticho. Riaditeľ nemocnice MUDr. Michal Bucek s médiami nekomunikuje, námestník pre preventívnu liečebnú starostlivosť MUDr. Juraj Šváč, PhD. je takmer nezastihnuteľný. Napokon, ako vždy, aj tak všetko vypláva na povrch.

Vedenie Rooseveltky definitívne rozhodlo, že miesto geriatrického oddelenia sa má od 1.júla vytvoriť na najvyššom poschodí nemocnice oddelenie dlhodobo chorých pre 20 pacientov. Lôžka uvoľní redukované očné oddelenie a do priestorov po geriatrii sa presťahuje zredukované psychiatrické oddelenie zo starej nemocnice. Avšak už bez svojho primára MUDr. Ludvíka Nábělka, ktorý na protest proti pomerom v nemocnici odchádza.

Geriatrických pacientov aj s lekármi-špecialistami a sestričkami rozptýlia po internom. Tých akútnych pacientov, ktorí sa nezmestia na interné, budú voziť do Zvolena. V Rooseveltke zostane pre 80-tisícové mesto s vysokým podielom seniorov iba geriatrická ambulancia.

Od piatku 24.júna už geriatrické oddelenie v Rooseveltke neprijíma nových pacientov. Tých súčasných pripravuje k preloženiu na interné, alebo na chystané minioddelenie pre dlhodobo chorých. Podľa informácií z geriatrie vo Zvolene, kam majú zvážať akútne prípady z Banskej Bystrice, tam majú všetky lôžka plné a nie sú pripravení na príjem nových pacientov. Na otázku, ako to bude o týždeň, keď bystrická geriatria oficiálne skončí, dnes nevie s istotou odpovedať nikto.

Ak vedenie nemocnice nebojuje za svojich lekárov, tak je ťažké, ba až nemožné, zvonka pomáhať zachraňovať geriatrické oddelenie v nemocnici a stratené lôžka. Riaditeľ s námestníkom paradoxne nerešpektujú ani odborné názory najvyššieho grémia špičkových geriatrov Slovenska. Potom je logické, že zdravotná poisťovňa bez problémov akceptuje názor vedenia nemocnice, lebo ju zaujíma iba naplnenie požadovaného limitu lôžok. Celé sa to uzavrie tým, že po redukcii nemocničných lôžok a oddelení sa nezníži dostupnosť ani kvalita zdravotných služieb pre občana, lebo v systéme zostane rovnaký objem financií. Keby to nebolo smutné, tak je to smiešne.

Smutné je i to, že toto absurdné divadlo sa deje v jedinej krajskej fakultnej nemocnici, navyše na najviac vyťaženom geriatrickom oddelení. Ešte smutnejšie je, že sa to deje z vôle vedenia Rooseveltky. Tragédiou však bude, keď vďaka tomuto tragickému rozhodnutiu po 1.júli zomrie prvý pacient, ktorý by na zrušenej geriatrii mohol pri včasnej a kvalitnej akútnej starostlivosti prežiť, alebo aspoň dôstojne dožiť. Možno si to potom všimnú aj miestne médiá, ktoré dnes o tomto probléme zväčša mlčia.

A už iba čerešničkou na tejto nechutnej torte bude, keď sa po čase v nejakej zrekonštruovanej budove na blízku zrazu objaví súkromná geriatria s liečebňou pre dlhodobo chorých, ktorú založí neznáma eseročka so silným kapitálovým pozadím. Takéto špičkové zariadenie potom už nebude mať problém zazmluvniť žiadna zo zdravotných poisťovní. Ale nepredbiehajme…

Zdroj: Bystricoviny.sk