Vedenie kraja rieši celý svet, problémy našich ľudí sú mu cudzie

SPRÁVY
7 /

Pohľad na oficiálny web Banskobystrického samosprávneho kraja pôsobí na normálneho človeka nenormálne. Videá na hlavnej stránke venované len predsedovi Kotlebovi striedajú čudné tlačové správy. Tá najnovšia je o tom, ako vedenie kraja rieši svet, na skutočné problémy občanov akosi nezostáva priestor.

Najnovšie na krajskom webe dostala do  popredia tlačová správa o tom, že 88% opýtaných je proti pôsobeniu vojakov USA a NATO na území BBSK. Správa prichádza zhodou okolností v čase, keď na Slovensku (aj na Sliači) končí jedno z najväčších vojenských cvičení NATO s medzinárodnou účasťou 14 krajín MACE. A paradoxne v situácii, kedy celý demokratický svet čelí hrozbe zo strany militantných islamistov a Slovensko spolu s ďalšími krajinami V4 s napätím sleduje vojnovú krízu na Ukrajine, ktorá sa môže rozšíriť až k nám.

Na Úrade BBSK možno nepostrehli, že Slovensko je členskou krajinou NATO už od roku 2004, vďaka čomu náš štát nemusí vynakladať zo svojho rozpočtu toľké peniaze na armádu. Naši profesionálni vojaci môžu cvičiť spolu s ostatnými jednotkami v členských krajinách Severoatlantickej aliancie, rovnako ako spojenci zasa u nás, čo je výhoda kolektívnej bezpečnosti.

Vojenská základňa vzdušných síl SR na Sliači je už pevnou súčasťou aliancie s novou spevnenou dráhou aj pre civilnú časť letiska. Vďaka tomu môžu pri Banskej Bystrici pristávať všetky typy lietadiel aj počas Medzinárodných leteckých dní SIAF, ktoré zviditeľnili vo svete celý náš región. 

Podľa Kotlebovho hovorcu Miroslava Beličku odmietavý postoj väčšiny z 1.622 odpovedajúcich účastníkov ankety má odzrkadľovať vôľu 657.813 obyvateľov Banskobystrického kraja, „pričom zrejme negatívne stanovisko spôsobilo neplatné referendum o vstupe SR do NATO a taktiež vysoký rast kriminality, prostitúcie a drogových trestných činov v oblastiach, kde takéto jednotky cudzích armád pôsobili.“

Nevedno, prečo vznikla táto iniciatíva vedenia Úradu BBSK, ktorá mala predohru v predvečer osláv SNP v Banskej Bystrici protizákonným vyvesením transparentu na historickú budovu úradu s nápisom „YANKEES GO HOME, STOP NATO,“ čo podľa všetkého ocení banskobystrický Krajský pamiatkový úrad finančnou pokutou.

Vraj to krajskí páni robia po vzore popradskej samosprávy, ale skôr to pripomína  napĺňanie politických cieľov strany ĽSNS, ktorá si  z Úradu BBSK na Námestí SNP spravila div nie svoju novú centrálu za peniaze daňových poplatníkov.

Možno by Bystričanov a obyvateľov ďalších 12 okresov nášho kraja skôr zaujímalo, ako chce predseda BBSK riešiť svoje predvolebné sľuby – rómsky problém, boj s politickou mafiou a korupciou, ale aj nezamestnanosť, nové investície do kraja, eurofondy v nastupujúcom programovacom období, cesty, školy a sociálne veci.

Na tieto otázky však na oficiálnej webovej stránke BBSK, okrem politickej propagandy a útržkovitých informácií, nenájdete žiadne odpovede. Kotlebu a spol. teraz trápi svet…

Autor: Miro Toman, Foto: Mirka Chabadová