Vedenie kraja reaguje na ohrozenie europrojektov za 10 mil. eur útokom na ministerstvá

SPRÁVY
0 /

Na avizovanej tlačovke vedenia  Úrade BBSK sa novinári dozvedeli stanovisko župana vedenia kraja zastaveniu financovania štyroch europrojektov za zhruba 10 miliónov eur Ministerstvom pôdohospodárstva SR. Župan Kotleba to označil za akt politickej pomsty.

My nie, to oni

Banskobystrický samosprávny kraj  podľa svojho predsedu nepochybil.

„Odstúpenie ministerstva od zmlúv na poskytnutie nenávratného finančného príspevku (NFP) na europrojekty zo strany ministerstva a výčitky na našu adresu sme z nášho pohľadu nemohli akceptovať. Považujem to za účelové konanie, pretože sa obišiel medzičlánok SORO (oddelenie na Úrade BBSK pôsobiace ako sprostredkovateľ  medzi krajom a ministerstvom – pozn. redakcie).  To,  čo nám vyčítajú, nie je pravda. Preto generálny manažér SORO obidva listy vrátil ministrovi Jahnátkovi,“

povedal župan Marian Kotleba, podľa ktorého neboli porušené tie body zmluvy, ktoré uvádza ministerstvo vo svojom písomnom stanovisku. To tvrdí aj vedúca odboru SORO pre Regionálny operačný program (ROP) na Úrade BBSK Ing. Marta Skalošová.

Odstúpenie od zmlúv o poskytnutí NFP  sa týka europrojektu rekonštrukcie  zničenej  cesty III. triedy medzi obcami Sucháň a Čebovce v okrese Veľký Krtíš, na ktorý mohol BBSK čerpať z eurofondov pri päťpercentnom spolufinancovaní čerpať 4,66 milióna eur. Druhým je projekt likvidácie povodňových škôd v šiestich obciach okresu Revúca, na ktorý mohol čerpať za 1,14  mil. eur . Zmluvu na financovanie obnovy  cesty  podpísal v decembri 2013 bývalý župan Vladimír Maňka a nadobudla účinnosť 1. januára 2014. Zmluvu na financovaní likvidácie škôd po povodniach podpisoval  v marci 2014 súčasný župan Marian Kotleba a nadobudla účinnosť 10. apríla 2014.Pri príprave realizácie oboch europrojektov dodnes nebolo ukončené verejné obstarávanie.

Pre nekomunikáciu s Ministerstvom pôdohospodárstva SR zo strany vedenia BBSK pred podpisom zmluvy o poskytnutí za 4,7 mil. eur sú ohrozené ďalšie dva schválené europrojekty na obnovu domovov sociálnych služieb s  ich deinštitucionalizáciu v Ladomerskej Vieske a Lučenci. Župan Kotleba to odôvodňuje tým, že pokiaľ poslanci opätovne neschvália 5-percentné spolufinancovanie v rozpočte kraja, nemôže podpísať zmluvy s ministerstvom. Žiadosť o vydanie rozhodnutia o schválení NFP bola  zaslaná na ministerstvo ešte 17. decembra 2013 bývalým županom Vladimírom Maňkom, ale nové vedenie BBSK k nej dodnes nepredložilo potrebné doklady…

Najlepšia obrana je útok

Marian Kotleba na svojej tlačovke zaútočil na ministerstvo  pôdohospodárstva SR s tým, že sa jedná o akt politickej pomsty za to, že na jar nepodpísal zmluvy na nákladné školenia zamestnancov dvoch domovov sociálnych služieb v kraji z eurofondov.

„Kotleba nám nepodpísal kšefty za dva milióny eur, na ktoré sa tešili školiace agentúry, tak my mu nedáme štyri projekty pre samosprávny kraj,“

vyhlásil banskobystrický župan. Malo sa jednať o vzdelávanie 400 zamestnancov DSS Ladomerská Vieska a Slatinka v Lučenci, hoci v nich pracuje iba 75 ľudí, čo je podľa neho neskutočné rozhadzovanie verejných financií, kvôli čomu zvažuje podanie na protikorupčný orgán EÚ OLAF.

Ako však pre SME uviedla  Barbora Petrová z Ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny SR, župan Kotleba vychádza z nepravdivých informácií. Predmetné zmluvy v minulosti podpisoval minister Ján Richter  s generálnou riaditeľkou dnes už neexitujúceho Fondu sociálneho rozvoja Alenou Bašistovou a týkali sa šiestich samosprávnych krajov vrátane BBSK, nie iba spomínaných dvoch DSS.

Župan Kotleba nedokázal odpovedať na priamu otázku Bystricovín, ako on sám z pozície štatutára kraja konkrétne za 11 mesiaocv od nástupu do verejnej funkcie prispel k tomu, aby sa štyri schválené europrojekty podarilo zrealizovať v stanovených  termínoch. Odvolával sa na úradníkov, ale doposiaľ sa nestretol s ministrom Ľubomírom Jahnátkom: 

„Nemôžem mu povedať, pán minister, príďte na minerálku do Banskej Bystrice. My sme náš názor vyjadrili jednoznačne v liste.“

Kotlebov  hovorca Miroslav Belička naďalej považuje eurofondy za nesystémové opatrenie…

 

Autor: (tom), Foto: Ilustr,