V sobotu je pietna spomienka na obete Veľkej Fatry pri Kráľovej studni

SPRÁVY
0 /

Od augusta 2011, kedy  postavili neďaleko Horského hotela Kráľova studňa v masíve Krížnej pamätné miesto obetiam hôr, sa tu koná už tradičná pietna spomienka na obete hôr vo Veľkej Fatre. Najbližšie spomienkové stretnutie účastníkov bude v sobotu 25 októbra.

Akciu organizuje Horská služba na Slovensku, Klub seniorov HS oblasť Veľká Fatra-juh Banská Bystrica a Horský hotel Kráľova studňa. Program začína v sobotu 25.októbra o 11:00 hod. privítaním prítomných účastníkov a slávnostnými príhovormi hostí. Potom sa budú klásť spomienkové vence a kytice k pamätníku obetiam Veľkej Fatry, občerstvenie je pripravené v horskom hoteli, ktorý je asi 500 metrov od tohto pamätného miesta.

Mottom pietnej spomienky je nápis:

„Kríže sú symbolom smrti. V horách, na zemi a snáď i v nebi. Spolu s krížmi tabuľky s menami. Za každým menom príbeh, na konci vždy tragický. Obete hôr. Ľudia, ktorí našli večný pokoj v dolinách, na štítoch, v stenách, na hrebeňoch.  Mŕtvym na pamiatku a živým na výstrahu!“

Mohutný pietny kríž pri mohyle padlým v II.svetovej vojne stojí na mieste, kde sa križujú turistické chodníčky. Predstavuje symbolický cintorín s tabuľkami, na ktorých sú mená tunajších obetí hôr za posledných asi 100 rokov.

Sú to spomienky na ľudí, ktorí zahynuli pri lavínových nešťastiach, zamrzli, po nešťastnom pošmyknutí v horskom teréne spadli zo skál alebo išlo o lesných robotníkov.

„Niekedy zabúdame, že hory nestačí milovať. Treba im aj rozumieť  a rešpektovať ich,“

povedal pri osádzaní pamätného kríža Ľubomír Mistrík z miestneho Klubu seniorov Horskej služby.

Z histórie vieme, že pod Krížnou došlo  k najväčšej tragédii v roku 1924, kedy pod mohutnou lavínou v osade  Rybô zahynulo 18 ľudí. Od roku 1935 zahynulo vo Veľkej Fatre viac ako 40 ľudí. Im všetkým bude patriť sobotňajšia pietna spomienka.

plagat pietna spomienka

Zdroj: Klub seniorov HS Veľká Fatra