V Sásovej vám pripravia kebab nepočujúci

ZAUJÍMAVOSŤ
1 /

V novom polyfunkčnom dome v Sásovej na začiatku Rudohorskej, kde predtým stála opustená kotolňa, na prízemí otvorili začiatkom júna Deaf Kebab. Zaujímavosťou rovnomenného  projektu je, že túto mäsovú pochúťku pripravujú nepočujúci.

Projekt Deaf Kebab  

Jeho autormi sú bratia Šarinovci z Veľkého Krtíša  V roku 2012 yačali uvádyať do praxe  v našich podmienkach jedinečný koncept predaja rýchleho občerstvenia, ktorý  funguje ako sieť chránených dielní. Priamo v obsluhe pracujú ľudia so sluchovým postihnutím. Práve tento sociálny rozmer je pridanou hodnotou

„Títo ľudia si veľmi ťažko hľadajú prácu a náš projekt je pre mnohých z nich jedinou možnosťou zamestnať sa. Okrem toho s mamou propagujeme posunkový jazyk nepočujúcich a ich kultúru. Pre zamestnancov so sluchovým postihnutím máme vytvorený špeciálny program podpory, kde im pomáhame nájsť si zamestnanie aj mimo náš projekt,“

hovorí  Robert Šarina.

Ako sme sa mohli presvedčiť,  znakom nepočujúcich je označené aj rýchle občerstvenie  v Sásovej. Na prvý pohľad nezbadáte, že chutný kebab vám pripravuje nepočujúci chlapík. Azda iba vtedy, keď sa s niekým rozpráva stále sa pozerá na jeho ústa.

„U nás majú možnosť získať pracovné skúsenosti v prostredí, ktoré je pre ich postihnutie prispôsobené. Nič však nemajú odpustené, musia zvládnuť všetko, okrem počutia. S tým im pomáhajú asistenti, ktorí sú ich ušami,“

dodáva Šarina.

Sieť predajní kebabu po celom Slovensku

Vo svojich predajniach ponúkajú jedlá pripravené z prvotriednych surovín najvyššej kvality. Hlavným produktom je kurací kebab, ktorý pripravujú s dôrazom na maximálnu hygienu z kvalitných surovín. Zákazníci nákupom kebabu podporujú zamestnávanie ľudí so sluchovým postihnutím.

Jednotlivé prevádzky projektu Deaf Kebab prevádzkujú samostatní podnikatelia pod vlastným menom a IČO, avšak pod značkou DEAF KEBAB, ktorá chránenou ochrannou známkou. Okrem Banskej Bystrice sú predajne tejto siete vo Zvolene,  Veľkom Krtíši, Poltári, Krupine, Rožňave, vo Vrábľoch, Slovenských Ďarmotách a Prešove.  Postupne sa otvárajú v Lučenci, Nových Zámkoch, Nitre, Žiari nad Hronom a Banskej Štiavnici.

V rámci partnerstva ponúkajú Šarinovci  kompletné poradenstvo pri príprave, spustení a následnom prevádzkovaní predajne. Partnerom tiež pomáhajú nájsť vhodných zamestnancov so sluchovým postihnutím. Taktiež zabezpečujú komunikáciu s nimi,  poradia aj pri možnostiach získania finančnej podpory z Úradu práce podľa zákona o službách zamestnanosti.

Otváracie hodiny DEAF KEBAB Sásová sú v pondelok – štvrtok od 11:00 do 23:00 hod., v piatok a sobotu od 11:00 do 01:00 hod., v nedeľu od 13:00 do 20:00 hod.

Zdroj: (tom) a Deaf Kebab, Foto: Mirka Chabadová