V piatok a sobotu výdatne nasneží aj v Banskobystrickom kraji

SPRÁVY
0 /

Meteorológovia predpovedajú pre tri kraje vrátane Banskobystrického na piatok a sobotu výdatné sneženie. V dôsledku toho platí výstraha 2.stupňa pred závejmi.

Výdatné sneženie sa očakáva v troch krajoch

Vo štvrtok to zatiaľ na veľké sneženie nevyzeralo. V nížinách by aj v piatok mal prevažovať dážď so snehom. Na strednom Slovensku sa očakáva najviac snehu v Nízkych Tatrách, v pohorí Vtáčnik a v Štiavnických vrchoch, kde by malo napadnúť 25 – 35 centimetrov.

Počasie v našich končinách bude počas nasledujúcich dní ovplyvňovať tlaková níž tvoriaca sa južne od Álp v severnom Taliansku. Hlavne na náveterných stranách pohorí spadne väčšie množstvo snehových zrážok.  Podľa SHMÚ pre Banskobystrický, Žilinský a Prešovský kraj platí výstraha druhého stupňa.

„Počas sneženia si treba dávať pozor na ľahké strešné konštrukcie. Tento sneh nebude totiž prachový, ale skôr mokrý a ten bude dosť vážiť,“

upozorňuje  Pavol Faško zo SHMÚ. Po prechode tlakovej níže s výdatnejšími zrážkami sa u nás ochladí. Naposledy zažili Banskobystričania takúto situáciu 20. januára 2005, keď v meste pod Urpínom napadlo naraz pol metra čerstvého snehu.

Predpoveď počasia v Banskej Bystrici na víkend

V piatok by v meste pod Urpínom malo pri zamračenej oblohe snežiť takmer po celý deň. Denná teplota sa bude pohybovať na úrovni 3 ?C, v noci klesne na -1 ?C. Snežiť by malo ešte aj v sobotu dopoludnia, potom bude prevažne oblačno s dennou teplotou 2 ?C, v noci primrzne na  -7 ?C. Banskobystričanov čaká zamračená nedeľa, pričom ortuť teplomera počas dňa vystúpi na 2 ?C, v noci klesne na -8 ?C.

Výdatná snehová nádielka po polročnom vysvedčení poteší najmä deti. Radosť budú mať nepochybne aj prevádzkovatelia zimných stredísk v okolí Banskej Bystrice. Na budúci týždeň bude zrážok menej, ale charakter počasia sa nezmení.

Zdroj: SHMÚ, Foto: Ilustr.