V obchodoch a  reštauráciách musia označovať zloženie potravín aj s alergénmi  

SPRÁVY
1 /

Podľa naradenia EÚ platia aj na Slovensku nové pravidlá označovania potravín a ich obsahu, vrátane alergénov. Majú to pre klientov používať obchody, reštaurácie a stánky s rýchlym občerstvením.

Nové pravidlá aj reštauráciách

„Od 13. decembra 2014 uvidia občania Európy výsledky rokov práce na zlepšovaní pravidiel pre označovanie potravín. Úprava informácií na obaloch myslí predovšetkým na záujmy zákazníkov, výrobcovia potravín by ju však mali bez problémov zvládnuť,“

vyhlásil komisár EÚ pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenis Andriukaitis.

Čerstvé mäso z oviec, kôz, hydiny a ošípaných bude označené krajinou pôvodu, ak to bude potrebné aj treťou krajinou, v ktorých bolo zviera chované. Táto zásada sa dotkne i mliečnych produktov. Napríklad na obale masla vyrobeného z dánskeho mlieka v Belgicku by sa mohlo uvádzať „vyrobené v Belgicku z dánskeho mlieka“.

Nariadenie EÚ platí pre obchody s potravinami a aj pre reštaurácie. Každé jedlo na jedálnom lístku musí jasne oznamovať zákazníkovi, aké má zloženie a z čoho je uvarené, vrátane obsahu alergénov. Je na každom majiteľovi či prevádzkovateľovi reštaurácie, akú formu informovania si vyberie. Buď to má byť uvedené priamo v jedálnom lístku alebo na viditeľnom mieste bude visieť zoznam alergénov v jednotlivých jedlách.

Za nedodržanie tohto nariadenia EÚ hrozia pokuty , ktoré sú ustanovené v zákone o potravinách a pohybujú sa od tisíc až do 500-tisíc eur.

„Pri opakovanom porušení do jedného roka sa pokuta zvyšuje na dvojnásobok, teda môže dosiahnuť sumu až milión eur,“

upozorňuje hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Martina Merkelová.

Nové podmienky označovania zloženia potravín a jedál

  • Pri povinných údajoch na etiketách musí byť minimálna výška písma 1,2 milimetra.
  • Na zozname zloženia potravín a jedál musia byť alergény zvýraznené napríklad inou farbou, tvarom či štýlom písma, prípadne farbou pozadia. Rovnako musí výrobca uviesť aj látky spôsobujúce intoleranciu (neznášanlivosť).
  • Nadrozmerné obrázky zeleniny či ovocia nie je možné zobraziť na obale, ak daný produkt obsahuje len arómu po zelenine či ovocí.
  • Výrobca musí uviesť náhrady, ak ich použije miesto drahých a výživných surovín.
  • Musí byť uvedené, o aký druh rafinovaného oleja či tuku ide, napríklad či je to palmový, repkový, alebo slnečnicový.
  • Pri mäsových a rybích výrobkoch musí byť zreteľne uvedené, či výrobca do výrobku pridal vodu a bielkoviny.
  • Ak je produkt vyrobený z rozmrazených produktov, treba to uviesť. Týka sa to napríklad pečiva, mäsa a rýb.

Autor: (tom), Foto: ilust.