V našom kraji odovzdali počas dvoch týždňov amnestie 31 zbraní

SPRÁVY
1 /

Od 1.decembra platí na Slovensku tretia zbraňová amnestia, počas ktorej by sa mali stiahnuť z čierneho trhu nelegálne držané zbrane so strelivom. Na celom Slovensku odovzdali občania na útvaroch Policajného zboru 211 zbraní a 2.714 kusov streliva.

Obyvatelia Banskobystrického kraja stihli za dva týždne odovzdať 31 zbraní a 21 kusov streliva.

„Už prvé priebežné výsledky ukázali opodstatnenie zbraňovej amnestie, ktorej cieľom je stiahnuť z čierneho trhu nelegálne držané zbrane so strelivom a tým znížiť riziko, že sa nimi bude páchať trestná činnosť,“

uviedla pre TASR hovorkyňa KR PZ v Banskej Bystrici Mária Faltániová.

Po 8 zbraní odovzdali občania  v okresoch Zvolen a Žiar nad Hronom,  5 v okrese Lučenec, 4 v okrese Veľký Krtíš a po 3 zbrane v okresoch Banská Bystrica a Rimavská Sobota.

„Tretia zbraňová amnestia začala platiť 1. decembra tohto roku a potrvá do konca mája 2015. Počas šiestich mesiacov môžu občania beztrestne odovzdať svoje nelegálne držané zbrane a strelivo na ktoromkoľvek útvare PZ,“

dodala  Faltániová.

Tretiu zbraňovú amnestiu umožnila novela zákona o strelných zbraniach a strelive, ktorú schválila NR SR a podpísal prezident republiky. Občania tak majú možnosť v stanovenej lehote nelegálne držanú zbraň si zaevidovať s tým, že ňou nebol spáchaný trestný čin a spĺňajú podmienky na jej držbu alebo nosenie.  Vlastníctvo zbrane môžu takisto previesť na inú osobu v zmysle zákona.  Keď sa tak nestane, zbraň prepadne v prospech štátu.  Všetky odovzdané zbrane a strelivo sa podrobia balistickému skúmaniu.

Počas prvých dvoch zbraňových amnestií (apríl 2005 – apríl 2006 a november 2009 – máj 2010) sa odovzdalo 7.830 nelegálne držaných zbraní, čo zároveň pomohlo znížiť ukázali kriminalitu páchanú so strelnou zbraňou.

Zdroj: KR PZ BB, Foto: Ilustr.