V kraji máme ďalší prípad podozrenia na pandemickú chrípku a mumps

SPRÁVY
0 /

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica hlásil do monitorovacieho systému ochorení.

Ide o prípad parotitídy (mumps)  8-ročného dievčaťa z Brezna, u ktorého sa uvedené ochorenie potvrdilo ELISA testom. Dieťa bolo očkované proti mumpsu v predpísanom termíne očkovacou látkou PRIORIX.

RÚVZ Rimavská Sobota hlási zas za okres Revúca ďalší prípad SARI (ťažké akútne respiračné ochorenie) u 72-ročného muža, ktorý má navyše aj vážne problémy so srdcom cukrovkou druhého typu  a s cystickými obličkami.

Prvé  príznaky respiračného ochorenia zistil pacient už uplynulý týždeň. Mal teploty  okolo 38 stupňov Celzia,  suchý dráždivý kašel, bol malátny, mal bolesti svalov a kĺbov, bolesti na hrudníku, sťažené dýchanie a ďalšie ťažkosti. Následne ho tiež hospitalizovali na OAIM v Rimavskej Sobote, kde ho pre jeho stav napojili na umelú pľúcnu vemtiláciu. Pacientovi odobrali potrebné výtery a zaslali ich do virologického laboratória RÚVZ Banská Bystrica.

RNDr. Lucie Maďarová, pracovníčka labopratória molekulárnej biológie, k tomu uviedla:

Bola potvrdená chrípka typu A, zatiaľ bez bližšej identifikácie. Či ide o vírus pandemickej chrípky A(H1N1) budeme vedieť v pondelok.

Pacienta prijali do nemocnice v Revúcej pre tachyfibriláciu predsiení na tamojšie interné oddelenie, kde ležal na jednej izbe s 56-ročným mužom so základným ochorením obojstrannej bronchopneumónie (obojstranný zápal priedušiek).

U tohto pacienta neskôr po prevoze na oddelenie anesteziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) v Rimavskej Sobote potvrdili na základe  laboratórnych vyšetrení vzoriek pandemický vírus chrípky A (H1N1). Muž  uplynulý týždeň na následky tohto ochorenia umrel.

Zdroj: RÚVZ BB, Foto: ilustračné