V Banskej Bystrici zvíťazili osobnosti a spolupráca politických strán

SPRÁVY
8 /

Môžeme sa pozerať na výsledky komunálnych volieb v meste pod Urpínom z rôznych uhlov pohľadu, ale je to tak. Hovoríme  o novom primátorovi a poslaneckej väčšine v mestskom zastupiteľstve.

Primátor

Nezávislý kandidát Ján Nosko bol nepochybne najväčšou osobnosťou zo všetkých 15 kandidátov a jasne zvíťazil s takmer polovicou hlasov z vyše 21.000 Bystričanov, ktorí prišli 15.novembra k volebným urnám. Jeho motto spájania miesto rozdeľovania s konajúcim  primátorom zabralo. Úspešný riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice so silným životným príbehom, muž s manažérskymi schopnosťami i pokorou pred občanmi, presvedčivo porazil súčasného primátora.

 

Gogolov tím zrejme z núdze zvolil dlho nevídanú útočnú kampaň proti Noskovi len preto, že okrem osobností a ďalších strán ho podporil aj SMER-SD, ktorého väčšinoví poslanci paradoxne celé štyri roky podporovali súčasného primátora v strategických  rozhodnutiach. „Google finta“ však Petrovi Gogolovi  nesedela  a v konečnom dôsledku mu ani nepomohla. Doplatil najmä na to, že najdôležitejšie ekonomické páky riadenia mesta nechal s absolútnou dôverou v rukách svojho prednostu a Bystričania  to prekukli…

 

Jediný z ostatných 13 kandidátov na primátora, ktorý šliapal dvom najhorúcejším ašpirantom ako tak na päty, bol dlhoročný poslanec Pavol Bielik. Vo finále však ani on nedokázal prekročiť svoj tieň a z inak dobrej kampane vyťažil šiesty poslanecký mandát po sebe. Tucet ďalších primátorských kandidátov bolo iba do počtu. Ani jeden z nich sa neprebojoval do mestského parlamentu, o čo im išlo až v prvom rade.

 

Poslanecká väčšina SMER-SD, SNS, SDKU-DS

Napriek straníckej averzii, ktorá sa šírila v predvolebnej kampani Banskou Bystricou, ľudia dali hlas spájaniu a spolupráci troch strán v ľavopravej koalícii, ktorá podporila aj nezávislého kandidáta na primátora Jána Noska. V mestskom parlamente sú medzi koaličnou sedemnástkou  také osobnosti, ako profesor Svetozár Dluholucký, doktor Ludvík Nábělek či historik Stanislav Mičev, ktorých nominovala vládna strana. Spojenie týchto osobnosti s predstaviteľmi troch politických strán je príkladom, ako môže v praxi fungovať občianska stranícka politika. Svoj podiel na tom má určite aj výrazná volebná kampaň.

 

V meste pod Urpínom na základe výsledkov volieb neplatí averzia voči poslancom Smeru (až na výnimky), ako sa to niekto snažil nahovoriť verejnosti. Spojením s vládnou ľavicou získali stredopravé strany SNS a SDKÚ-DS, ktorých značka zostáva ďalej v mestskom zastupiteľstve. Spolu so Smerom môžu vytvoriť novému primátorovi spoľahlivú väčšinu, o ktorú sa Ján Nosko bude nepochybne uchádzať aj medzi nezávislými poslancami.

 

Prepad ostatných politických strán napravo od stredu pokračuje

Ukazuje sa, že s výnimkou SDKÚ-DS, ktorá dokázala spojiť sily bez ideologických predsudkov so Smerom a SNS, ostatné pravicové strany opäť utrpeli debakel. Spojenie KDH so stranou NOVA sa ukázalo ako neúčinné a kresťanskí demokrati tak už druhý raz po sebe nebudú v banskobystrickom parlamente, o vlastnom primátorovi nehovoriac.

 

Rovnako dopadli aj Sulíkova SaS, Procházkova Sieť či Bugárov Most-Híd. Ich kandidáti vonkoncom nepresvedčili  Bystričanov, že práve oni sú tým najlepším riešením.  Hlboko v poli porazených skončili aj ambiciózny TIP, „obnovená“ Demokratická strana s HZDS, SMS, OKS či neviditeľná SĽS so svojím notorickým kandidátom na primátora Jozefom Sásikom.

 

Totálnym fiaskom možno nazvať účasť Kotlebovej strany ĽSNS v týchto komunálnych voľbách, keď  v Banskej Bystrici „vyhorela“ podobne, ako v májových eurovoľbách. Ukazuje sa, že táto strana stojí a padá s Marianom Kotlebom, ktorého nemôže nahradiť ani jeho brat či ktorýkoľvek iný „pobočník“. Navyše praktické účinkovanie „vodcu“ v pozícii  bystrického župana postupne otvára jeho voličom oči, čo môže mať pre ĽSNS neblahé dôsledky aj v parlamentných voľbách 2016.

 

Banskobystrická alternatíva a nezávislí

Zoskupenie občianskych aktivistov BBA už niekoľko volebných období vytvára politickú opozíciu väčšinovým straníckym klubom v mestskom zastupiteľstve. Kým vlani tvorili parlamentnú sedmičku, teraz ich bude deväť. Tento poslanecký klub sa pasuje do nezávislej pozície, ale metódy práce jeho členov sú stranícke. Ich cieľavedomú mediálnu i osobnú kampaň počas celých štyroch rokov im môže závidieť ktorákoľvek existujúca politická strana. V  Banskej Bystrici BBA háji občianske záujmy a životné prostredie, na druhej strane alternatívci nepodporujú investície ani územný rozvoj mesta.

 

Šikovnou taktikou BBA je nechať prijímanie dôležitých a často aj nepopulárnych ekonomických opatrení na väčšinový stranícky klub. Aj preto dokáže toto zoskupenie opakovane bodovať aj vo voľbách. Je to typický príklad nepolitickej občianskej politiky, ktorý v Banskej Bystrici funguje vďaka silnému tretiemu sektoru na najväčších sídliskách v Sásovej, Radvani a na Fončorde, odkiaľ sú všetci alternatívni poslanci.

Pre nezávislých, od ktorých spoločného postupu vo voľbách sa Banskobystrická alternatíva dištancovala podobne, ako od podpory Petra Gogolu (hoci práve poslanci BBA ako jediní aspoň deklaratívne dlho stáli pri ňom), je zisk piatich poslaneckých mandátov trochu slabou náplasťou vzhľadom na celoslovenský komunálny trend v mestách  a obciach, kde nezávislí kandidáti čoraz viac bodujú Do bystrického zastupiteľstva sa prebojovali tí z nich, ktorí  viedli pozitívnu kampaň. Nezmieriteľní kritici straníckeho systému a miestami až anarchisti pod heslom „mesto bez politických strán“ našťastie neuspeli.

Dirigent bude musieť zladiť orchester

Aj keď zloženie nového mestského zastupiteľstva na prvý pohľad vyzerá tak, že sa vlastne nič podstatné nezmenilo, v skutočnosti ide o inú kvalitu. Koalíciu tvorí 17 individualít a skutočných osobností, 9-člennou (azda konštruktívnou) opozíciou by mala byť BBA a k tomu pätica nezávislých poslancov, ktorí môžu vytvoriť samostatný klub. Taká je budúca parlamentná matematika  v meste pod Urpínom

Pre primátora – dirigenta nebude jednoduché zladiť tento 31-členný orchester zložený z rôznorodých nástrojov. Ján Nosko v manažérskej funkcii riaditeľa jednej z najlepších detských nemocníc na Slovensku i vo volebnej kampani však preukázal svoje výborné komunikačné schopnosti s božskou trpezlivosťou, ale aj potrebnou rozhodnosťou. Kocky sú hodené a nádej, že Banská Bystrica sa konečne posunie dopredu, je reálna…