V Banskej Bystrici sa budú vysádzať ovocné stromčeky  

SPRÁVY
2 /

Na Deň Zeme 22. apríla  prichádza s touto iniciatívou občianske združenie Po schodoch. S výsadbou sa začne v Komunitnom centre Sásová, pokračovať sa bude počas prvého májového týždňa v areáli Múzea SNP a kultúrnom centra Záhrada.

Jedlo je zadarmo

Aj keď v skutočnosti všetko má svoju cenu, iniciatíva má názov „Jedlo je zadarmo“. OZ Po schodoch získalo finančnú podporu vo výške tisíc eur od banskobystrickej pobočky Raiffeisen bank, vďaka čomu jeho členovia, ku ktorým sa môžete pridať aj vy, vysadia niekoľko desiatok ovocných stromov.

„S výsadbou začneme na Deň Zeme 2015. Je to ideálna príležitosť urobiť niečo pre ľudstvo a Zem. A začínať treba v malom. Deň Zeme sme si ako začiatok nášho sadenia vybrali preto, lebo je to deň, kedy sa naša pozornosť z bežných každodenných prenesie na dobro našej Zeme. Samozrejme, nemalo by to zostať len pri jednom dni. Aj preto je Deň Zeme pre nás začiatkom dlhodobého úsilia obohatiť naše mesto o ovocné stromy, ktoré ho skrášlia, potešia ľudí a zlepšia životné prostredie, v ktorom žijeme,“

hovorí Stanka Miková z občianskeho združenia Po Schodoch.

Symbolické sadenie ovocných stromčekov 8.mája

Okrem Sásovej sa ovocné stromčeky budú symbolicky sadiť 8.mája v areáli Múzea SNP a kultúrnom centre Záhrada. Bude to v deň, keď si pripomíname víťazstvo nad fašizmom v Európe. Ovocný stromček si môžete aj adoptovať, ako  to urobili Škola u Filipa na Bakossovej ulici a Fantázia na Magurskej ulici.

Niekoľko ovocných stromčekov sa vysadí aj pri medokýši na Rudlovskej. O všetky sa potom  musia starať miestne komunity, pretože nie každému v meste bude vzácnosťou, že niekto sa postaral o krajšie a lepšie životné prostredie okolo nás.

Miesta na výsadbu by mali byť bezpečné

Výsadbu ovocných stromčekov konzultovalo OZ Po schodoch so správcom verejnej zelene ZAaRES a odborom životného prostredia MsÚ. Vybrali sa miesta, ktoré nie sú v bezprostrednej blízkosti obytných sídiel a prašných miest, čo by mohlo byť prekážkou pre bezpečný zber a konzumáciu zrelého ovocia. Bude to zároveň test pre komunitu, pre ktorú je táto iniciatíva určené, či si vie vážiť dobrý úmysel svojich spoluobčanov.

Do projektu môže vstúpiť ktokoľvek z Bystričanov. Napokon každý ovocný stromček, ktorý sa v rámci iniciatívy vysadí, potrebuje svojich krstných rodičov, ktorí sa oň budú starať, aby rástol do krásy a prinášal veľa ovocia pre radosť ľudí v Banskej Bystrici Stačí sa ohlásiť v občianskom združení Po schodoch – kontakt:  stanka.mikova@gmail.com, 0905 659 599.

OZ Po schodoch nie je v komunitnom živote neznámy pojem. Členovia a členky občianskeho združenia stoja za takými projektmi, ako sú napríklad Knižničky zadarmo, Komunitná záhradka a dobrodružné prírodné ihrisko pri Komunitnom centre Sásová. Dôležitá je aj participácia na organizovaní podujatí, ako napríklad Leto v háji alebo Ekodeň, ktoré si už stihli medzi obyvateľmi sídliska Sásová získať obľubu.

Zdroj: Rado Sloboda, Foto: ilust.