V Banskej Bystrici bude japonský kultúrno-gastronomický festival

ZAUJÍMAVOSŤ
7 /

Európsky klub v Banskej Bystrici, ktorý existuje od roku 2000, privítal minulý týždeň v reštaurácii Zlatý Bažant vzácnu návštevu. Z Japonska prišla známa gastronomická umelkyňa Yoshimi Usui z provincie Tochigi, kde má svoje sídlo napríklad aj firma Toshiba s výrobou medicínskych systémov a zariadení.

Pani Usui (1956) momentálne žije a pracuje v japonskom meste Utsunomiya. Vyštudovala vysokú školu výtvarného umenia, neskôr sa však začala venovať gastronómii. Pracovala ako zástupkyňa riaditeľa pre varenie NHK TV program, kde mala aj vlastnú kulinársku reláciu. Od roku 1990 sa venuje Present Cooking Artist. V rámci svojej úspešnej kariéry precestovala množstvo rôznych krajín, ako napríklad Francúzsko, Švajčiarsko, USA, Kanada, Čína, Mongolsko či Kóreu, na Slovensku je štvrtý krát a nikdy nevynechá školu varenia.

Gastronomická umelkyňa Yosimi Usui u nás spolupracuje japonskou ambasádou. S ňou prichádzajú z Japonska aj bankári a investori, takže sa vytvára priestor na rokovania s našimi politikmi, finančníkmi a podnikateľmi. Možno sa to nezdá, ale súvisí s tým aj čaro japonskej kuchyne.

„Dobré jedlo spája ľudí, rovnakí ľudia pri jedle rozmýšľajú rovnako, hoci hovoria iným jazykom. Napríklad my robíme ryžu celý rok, ale na množstvo spôsobov, tak si vieme získať na svoju stranu množstvo rôznych ľudí,“

hovorí s úsmevom pani Usui.

Od nej sme sa dozvedeli, že Japonci, na rozdiel od nás, jedia omnoho menej. Porcie, ktoré u nás vidí u dvoch ľudí, by v Japonsku vystačili pre desiatich. Tajomstvo japonskej kuchyne spočíva v tom, že táto ostrovná krajina využíva vo svojej kuchyni okrem ryže na tisíc spôsobov najmä svoje morské produkty, ktoré reprezentuje napríklad typické sushi. Viacerí Slováci, ktorí mali možnosť pobudnúť v Japonksu dlhšie tvrdia, že po týždni na miestnej vyváženej strave sa cítia ako novozrodení.

Yoshimi Usui k tomu dodáva:

„V našej kuchyni nepoužívame mastné mäso. Napríklad kožka z kurčaťa má takú energetickú hodnotu, ako celé kuracie mäso. Olej z morských rýb je veľmi zdravý, keďže sme ostrovný štát, ryby a morské živočíchy sú pre nás jednou zo základných potravín. Jeme menej, ale častejšie.“

O japonskom kulinárskom umení sa dozvieme omnoho viac aj priamo v meste pod Urpínom. Po dohode pani Usui s prezidentom banskobystrického Európskeho klubu Andrejom Kvasnom sa na prelome septembra a októbra uskutoční v Banskej Bystrici japonský kultúrno-gastronomický festival.

„Európsky klub takéto podujatie organizoval spolu s prezentáciou slovenskej kultúry a gastronómie už v Berne, Bruseli či Prahe. V reštaurácii Zlatý Bažant to boli zasa týždňové gastronomické festivaly jednotlivých krajín Európskej únie, ale napríklad aj Indonézie. Teraz chceme predstaviť japonskú gastronómiu a v spolupráci s mestom a UMB aj japonskú kultúru, ale samzoreme vystúpia aj naši domáci umelci, aby sme prezentovali Banskú Bystricu,“

uviedol Kvasna.

Na stretnutí s Yosimi Usui, ktorú sprevádzal Ján Štofira zo spoločnosti Utsunomiya Seiki Europe, bol aj prorektor UMB pre medzinárodnú spoluprácu Igor Kosír. Ten privítal možnosť zapojenia banskobystrickej univerzity do pripravovaného japonsko-slovenského projektu slovami:

„Na pôde našej univerzity sa už vystriedalo množstvo významných osobností zo sveta, s ktorými diskutujú naši študenti. Veľmi radi si vymeníme skúsenosti s našimi japonskými priateľmi.“

Podľa slov Zuzany Kučerovej, ktorá ma na mestskom úrade na starosti zahraničné vzťahy, je to pre mesto Banská Bystrica vítaná príležitosť na prezentáciu našej kultúry a nadviazanie užšej spolupráce s japonskou stranou:

„ Stretnutie s pani Yoshimi Usui na pôde Európskeho klubu bolo veľmi zaujímavé a inšpiratívne. Pripravovaný japonský kultúrno-gastronomický festival vhodne zapadá do prezentácie Banskej Bystrice ako kultúrneho mesta, ktoré podporuje medzinárodnú spoluprácu a rozvoj cestovného ruchu.“

Veľmi dobré kontakty s Japonskom má napríklad banskobystrická Štátna opera, ktorej umelci každoročne navštevujú túto krajinu majú na japonských ostrovoch mnoho fanúšikov. Na druhej strane do nášho mesta prichádzajú celé skupiny japonských turistov.

Na stretnutí s japonskou gastronomickou umelkyňou boli aj zástupcovia našej finančnej a podnikateľskej sféry, ktorí dokumentovali možnosti investičnej spolupráce s japonskými partnermi. V rámci dohody o usporiadaní kultúrno-gastronomického festivalu v Banskej Bystrici by naši kuchári absolvovali kurz japonskej kuchyne na ambasáde, aby mohli profesionálne pripravovať japonské špeciality v Zlatom Bažante.

Autor: (tom), Foto: Bystricoviny.sk a Culinary School