Užívajme si zdravý život aj v našom meste

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

We love eating (užívamej si zdravý život)  – tak znie motto kampane, do ktorej sa Banská Bystrica zapojila spolu s ďalšími šiestimi európskymi mestami. Počas celého roka sa prostredníctvom rôznych podujatí, aktivít a projektov mohli Banskobystričania dozvedieť viac o zdravom životnom štýle.

Akcia odštartovala v stredu podujatím „V meste a zdravo“ na Námestí SNP. Cieľom tohto projektu Európskej komisie je inšpirovať Európanov, aby zmenili svoj životný štýl a žili zdravšie. Slúžiť k tomu má mnoho zábavných aktivít a propagačných predmetov, medzi inými aj hracie karty, príručky, aplikácia We love eating pre deti, či zdravé recepty.

Kampaň We love eating  obsahuje šesť dôležitých odporúčaní, ktoré vyplynuli z vedeckých štúdií. Týkajú sa nielen jedla ako potravy, ale jedla ako životného štýlu.  Poukazujú na zdravý život a zdravú výživu ako na celok. Sú nimi: Užívaj si nakupovanie zdravých potravín, Užívaj si varenie, Užívaj si spoločné stolovanie, Užívaj si pitie vody, Užívaj si farebné ovocie a zeleninu a Užívaj si telesnú aktivitu.

V Banskej Bystrici projekt osobne podporili vedúci zastúpenia Európskej komisie  na Slovensku Dušan Chrenek a tvár kampane – olympijská víťazka v biatlone Nasťa Kuzminová.  Na Námestí SNP bolo viacero stanovíšť, na ktorých sa malí i veľkí Bystričania mohli dozvedieť niečo o zdravom životnom štýle a vyskúšať si zdravé stravovanie priamo na sebe.

„Som veľmi rád, že Banská Bystrica sa ako jedno zo 7 európskych miest zapojila do tohto pilotného projektu, keď zároveň prebieha aj Európsky týždeň mobility. Je dobré, keď správne myšlienky, ktoré vzniknú v jednej krajine, sa postupne rozšíria do celej Európskej únie,“

uviedol na bystrickej Radnici Dušan Chrenek.

Pridala sa k nemu Bystričanka Nasťa Kuzminová, ktorá ako slávna športovkyňa niečo o zdravej výžive vie z vlastných skúseností:

„Podávať kvalitné športové výkony bez správnej výživy nie je možné. Tak sa stravuje aj celá moja rodina. Som rada, že práve z Banskej Bystrice, kde žijem, zaznieva hlas kampane We love eating do celého Slovenska i EÚ.“

Na otvoreníakcie sa zúčastnil aj primátor mesta Peter Gogola, ktorý povedal:

„Naša populácia stále viac trpí zdravotnými problémami spojenými práve s nesprávnou životosprávou. Už dávno nehovoríme len o dospelých ľuďoch, ale obezita a s ňou spojené ochorenia sa čoraz častejšie dotýkajú našich detí. Verím, že zapojenie nášho mesta do tohto projektu prinesie želané výsledky.“

Kampaň je koncipovaná tak, aby doplnila všetky komunitné aktivity, ktoré na lokálnej úrovni už prebiehajú.

„Zameraná je na tri cieľové skupiny, a to deti, tehotné ženy a seniorov. Všetky tri skupiny predstavujú obdobia života, kedy je dôležité zvykať si na nové, zdravšie spôsoby stravovania sa,“

dodala Mária Filipová, vedúca Odboru sociálnych vecí a projektového riadenia na MsÚ.

Projekt je v pilotnej verzii a potrvá do leta 2015. Zapojilo sa do neho okrem Banskej Bystrice ešte šesť európskych miest, a to Bradford (Veľká Británia), Cluj-Napoca (Rumunsko), Deventer (Holandsko), Granollers (Španielsko), Poznań (Poľsko), Roncq (Francúzsko).

Autor: (tom) + mesto BB, Foto: Mirka Chabadová